Въпреки обещаните и изпълнени мерки, взети след избухването на протестите

...
Въпреки обещаните и изпълнени мерки, взети след избухването на протестите
Коментари Харесай

Нов протест тръгва довечера в Асеновград

Въпреки обещаните и изпълнени ограничения, взети след експлоадирането на митингите в Асеновград през юли, тази вечер хората от града отново ще се съберат на митинг. Това оповестиха още в четвъртък от инициативния комитет. Очаква се довечера пред паметника на цар Иван Асен Втори в демонстрацията да се включи и националната певица Валя Балканска, съобщи БГНЕС.

Според инициативния комитет, ръководен неофициално от Йордан Тодоров, татко на две от децата, потърпевши в побоя в края на юни, ограниченията нито са задоволителни, нито трансформират обстановката. Хората се съмняват, че в махалата в действителност се събарят къщи, а не спомагателни икономически постройки. Регистрацията на популацията сега ги кара да мислят, че управляващите просто узаконяват престоя на пристигналите в последните години.

Опити да се възстановят митингите бяха направени в последните две недели, само че присъединяване беше доста едва. Междувременно Асеновград е съществено разкопан поради работата по водния цикъл, която стартира след митингите. Трасето на протестните шествия, които събраха хиляди през юли, през днешния ден не е допустимо.

Недоволството на хората от града ескалира след случай, при който група роми се биха с деца - гребци, трениращи на язовир " 40-те извора ". Конфликтът се разви и в рейс, и пред болничното заведение на града. Имаше ранени и от двете страни. 11 роми от локалната махала " Лозница " бяха задържани за побоя, те са в ареста с непрекъсната мярка за неотклонение и чакат дело. В ареста към момента е и Петър Низамов - Перата, който атакува оператор на бТВ по време на единия от двата всеобщи неделни митинга, в който участваха няколко хиляди души. Градът беше безусловно под полицейска блокада. Още в пика на тези митинги в Асеновград два пъти пристигна вицепремиерът Валери Симеонов. Заедно с кмета доктор Емил Караиванов, двамата оповестиха незабавни ограничения за потушаване на етническото напрежение и въвеждане на ред и правда в ромския квартал. Първата от тях беше инспекция на противозаконното строителство в "Лозница " и унищожаване на незаконните постройки. В две акции общината събори до момента 26 такива. Друга мярка беше откриването на непрекъсната полицейска приемна на територията на махалата. Тя бе отворена този четвъртък в наличието на Симеонов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който отхвърли да реже лентата, съобщи, че не се радва и прикани популацията да понижи незаконните прояви, с цел да не се харчат непотребни пари от управляващите в тази посока.

Сред най-първите и незабавно изпълнени обещания беше възбраната за плуване в язовир " 40-те извора " и в градския шадраван в центъра на Асеновград. Забрана за плуване в язовира по този начин или другояче има от много време, само че в този момент очевидно в действителност се съблюдава. Най-малкото полицейската защита при всяка подготовка на децата-гребци там я обезпечава. Което също беше част от ограниченията. Градският шадраван бе пресъхнал, тъй че лиши нарушителите от опция да ревизират дали могат да не престават.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР