Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома

...
Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома
Коментари Харесай

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Въпреки настоятелните рекомендации на управляващите да си останем вкъщи поради динамичната обстановка около разпространяването на Covid-19 и новия вид Омикрон, хората по света и у нас не се отхвърлят да пътуват. В случай че ви се наложи да пътувате зад граница е добре да се запознаете с настоящия режим за влизане в съответната страна, а също и с противоепидемичните ограничения на територията й.

Ето измененията, които някои страни вкараха през последните дни:

Румъния актуализира режима на влизане на територията си. От 1 февруари 2022 година идващите в страната следва да показват документ, удостоверяващ приключена скица на имунизация, преболедуване или негативен резултат от PCR тест. Пътниците, които не показват подобен документ, подлежат на 5-дневна карантина. Отпада класификацията на страните по цветови зони и други признаци.

Гореспоменатите условия се отнасят за идващите в Румъния без значение от кое място пътуват. Остава условието за попълване на електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF) за всички идващи или преминаващи през Румъния.

Италия облекчи ограничаващите ограничения при влизане в страната, от 1-ви февруари 2022 година. Пътуващите от България до Италия към този момент би трябвало да показват САМО един от следните документи: годен зелен Коронавирус документ за приключен имунизационен цикъл (с минали 14 дни от приемането на последната доза); документ за преболедуване, годен след приключване на карантинния интервал - до 6 /шест/ месеца от оздравяването; ИЛИ негативен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната).

При неналичието на най-малко един от гореизброените документи, идващите в Италия подлежат на 5-дневна карантина и тест след приключването й. Остава наложително и осъществяването на предварителна онлайн регистрация на пасажера (Passenger Locator Form). Министерство на външните работи напомня, че от 1-ви февруари 2022 година италианските управляващи редуцираха на 6 месеца периода на годност на документите за приключен имунизационен курс/поставена бустерна доза против Covid-19.

Финландия облекчи условията за идващите на територията й. Считано от 1 февруари 2022 година. пътуващите от страни членки на Европейския съюз, в това число и от Република България, както и от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, би трябвало да показват един от следните документи: документ за приключена имунизация, документ за преболедуване от Covid-19 в границите на последните 6 месеца ИЛИ отрицателен тест за Covid-19, изработен в границите на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Гражданите, които не дават един от посочените документи, се насочват за тестване на място, при влизане в страната. Изискванията важат за всички, родени до 2006 година в това число. От 1 февруари идващите от страни, отвън Европейски Съюз или Шенгенското пространство, следва да показват документ за приключена имунизация или документ за преболедуване от Covid-19 в границите на последните 6 месеца, НАРЕД с отрицателен тест за Covid-19, изработен в границите на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Дания актуализира режима си за идващите от 1 февруари. Лица с годен документ - за преболедуване или за утвърдена от ЕС/СЗО ваксина могат да влизат в страната без ограничавания, без значение от кое място идват. Но пътуващите от страна в ЕС/Шенген, които нямат документ за ваксина/преболедуване, са задължени да се тестват до 24 часа след идване в Дания, в случай че не покажат резултат от авансово изработен PCR (валиден до 72 ч.) или бърз антигенен тест (валиден до 48 ч.).

Граждани, идващи от страни отвън ЕС/Шенген, които нямат документ за ваксина/преболедуване би трябвало да ревизират дали страната им е категоризирана като рискова или високорискова. Пътуващите от рискови страни са длъжни да се тестват до 24 часа след идването си в Дания.

Мароко трансформира режима на влизане на територията си. Считано от 7 февруари 2022 година за всички пасажери, искащи да влязат на територията на страната, се вкарва наложително показване на имунизационен паспорт и на негативен PCR тест, изработен не по-рано от 48 часа преди качване на самолета. Пристигащите подлежат на бързи проби на летищата на Кралството.

На инцидентен принцип, част от пасажерите ще бъдат проверявани с PCR тест. Ще има и опция за осъществяване на спомагателен тест в хотела или в центъра за престояване на туристи, след 48 часа от влизането им на националната територия. При позитивен резултат от контролните проби се планува настаняване в специфични места за карантиниране.

Черна гора промени режима на влизане в страната. От 4 до 17 февруари т.г. идващите в Черна гора български жители би трябвало да показват един от следните документи:
- Удостоверение за приключена имунизация, със период до 6 месеца от поставената последна доза.
- Отрицателен резултат от PCR тест, изработен до 72 часа преди влизането в Черна гора.
- Отрицателен резултат от бърз антигенен тест, публикуван от оторизирана лаборатория, до 48 часа преди идването.
- Положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, удостоверяващ преболедуване, публикуван от лицензирана лаборатория, само че не по-рано от 10 дни и не по-късно от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР