Въпреки насажданото от години мнение, че в Македония едва ли

...
Въпреки насажданото от години мнение, че в Македония едва ли
Коментари Харесай

В крайна сметка македонците искат да сме приятели

Въпреки насажданото от години мнение, че в Македония надали не 99% от хората гледат с неприятни очи на България, считат ни за най-големия им зложелател и така нататък, нещата действително се оказват тъкмо противоположните. Социологическо изследване демонстрира, че голямата част от югозападните ни съседи желаят да сме другари. В същото време едвам към 3 на 100 от македонците считат, че България е най-големият им зложелател всред съседите. По този индикатор на процедура страната ни се подрежда последна измежду граничещите с Македония, а по другия – другарството – № са сърбите. Всичко това излиза наяве от експресно изследване на " Телма " и на Центъра за интернационално съдействие, направено измежду Македонците.

В него 80% от запитаните считат, че София и Скопие би трябвало да подпишат договорa за добросъседство. В същото време обаче за по-голям другар от България интервюираните показват Сърбия. Според 44.3% от тях това е страната, която е най-добре настроена към Македония. На второ място се подрежда Албания, която 14.8 на 100 от запитаните дефинират като другар, а България е едвам на трето място с 11.2%, съобщи "Фокус ". На въпросa кой комшия е най-неприятелски надъхан по отношение на Македония 59% считат, че това е Гърция, а единствено 3,1% - България.

На въпрос какво пречи на българо-македонските връзки 30.5% считат, че това са теснопартийните ползи на водачите на двете страни. Почти 30 на 100 афишират, че това е особеното тълкуване на историята. Анкетата твърди, че въпреки всичко 80.2 % считат, че е извънредно значимо да се подпише договорът за добросъседство с България.

Според изследването минимум предубеждения има по отношение на България - 4,7 %, а най-вече против Гърция - 41,5 %, против Албания - 21,5%, а по отношение на Косово и Сърбия - към 7%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР