Въпреки многото войни, климатични бедствия, чуми и пандемии, в така

...
Въпреки многото войни, климатични бедствия, чуми и пандемии, в така
Коментари Харесай

Средновековните изобретения, с които живеем и днес

Въпреки многото войни, климатични бедствия, чуми и пандемии, в по този начин нареченото мрачно Средновековие са основани някои от най-важните изобретения, които лежат в основата на еволюцията на човечеството.

Рядко си даваме сметка за това, само че е задоволително е мземем за една дребна чат от тях като печатната преса, барута, вятърните мелници, очилата, библиотеките и даже хартиените пари. За тези изобретения, без които не можем да си представим живота през днешния ден, напомня уеб сайтът Mediеvalists.net.

Механичен часовник

Времето е скъп запас. Макар устройствата за премерване на времето да са познати от антични времена, едвам през Средновековието технологията разрешава да бъдат основани механични часовници. Те мерят времето по-точно и индивидът може по-добре да провежда своя живот.
 Успех във всяко време: Историята на най-скъпия в света мъжки ръчен часовник
Успех във всяко време: Историята на най-скъпия в света мъжки ръчен часовник

Наскоро часовникът беше продаден за рекордните $31 милиона

Печатна преса

Китайците познават технологията за щемпел върху хартия от XI век. Четири века по-късно германецът Йоханес Гутенберг основава печатната преса, без която актуалният живот нямаше да бъде същият.

Барут

Изобретяването на барута е датирано някъде сред IX и XI век в Китай. Не минава доста време, преди да бъде употребен като оръжие, написа labrujulaverde.com. Знаем, че монголите популяризират барута из цяла Евразия, провокирайки гражданска война във военното дело.

Водни и вятърни мелници

Човекът употребява мелници още от времето на неолита. През Ранното Средновековие обаче те стават доста известни. Създадени са доста разновидности, които се разграничават като структура.

Кафенета

Традицията да се пие кафе поражда на Арабския полуостров към XV в. За задачата в османските земи били обособени специфични места - кафенета. Те стартират да се появяват в Европа по-късно, променяйки изцяло локалните традиции и създавайки нови способи за поддържане на обществени контакти.

Очила

Историята не помни кой тъкмо е изобретил очилата със стъкла, само че знае, че те влизат в приложимост в Западна Европа в края на XIII в. Това откритие на Средновековието взема решение казуса със зрението и е едно от най-ценените.

Обществени библиотеки

Счита се, че първата социална библиотека в света е Malatesta Novello в Чезена, Италия. Тя отваря порти през 1452 година.
 7 изобретения на античен Рим, които използваме и през днешния ден
7 изобретения на античен Рим, които използваме и през днешния ден

От правото до акведуктите и градоустройство, въздействието на Римската империя върху развиването на международното развиване е огромно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР