Въпреки многото препятствия никога не помислихме да се откажем от

...
Въпреки многото препятствия никога не помислихме да се откажем от
Коментари Харесай

Максим и Стефан Иванови: Никога не мислехме за отказване въпреки трудностите

Въпреки многото трудности в никакъв случай не помислихме да се откажем от фантазията си да прекосим Атлантическия океан. Това обявиха по време на конференция ученикът Максим Иванов и татко му Стефан, български финансист и бизнесмен, които поставиха международен връх и станаха пионери в няколко категории, откакто преплаваха Атлантика с направената от тях лодка NEVEREST. В средата на юни двамата българи отплаваха от Португалия и след 105 дни в океана акостираха наред на крайбрежията на Барбадос на 6 октомври, а единствено преди дни се прибраха и в България.

Пресконференцията се организира в учебното заведение на Максим – Частно приблизително учебно заведение „ Св. Георги “. Ученикът, който постави международен връх за най-млад гребец, прекосил сполучливо океан, бе удостоен със специфичен орден за храброст от изпълнителния шеф на образователното заведение Кремена Пенева. Баща му Стефан също беше награден за значимото достижение и получи плакет от учебното заведение.

По време на събитието двамата запалянковци описаха за приключението си в Атлантическия океан, което стана първата океанска гребна експедиция за България. Максим и Стефан споделиха, че при подготовката си са се съветвали с някои от най-добрите гребци и мореплаватели в света. Взимали са и уроци по гребане, като на тренировките са изгребали разстояние, по-голямо от това, което са минали по време на експедицията. Бащата и синът описаха и за многото трудности през 105-те дни в Атлантическия океан, само че подчертаха, че рискът е бил добре премислен и обмислен.

„ Повече от месец от експедицията ни мина в това да се борим с неприятните условия, без да се движим към крайната ни цел. Въпреки това и макар съвета на един от навигаторите ни да прекратим плаването, взехме решение, че ще продължим. Преди да предприемем това премеждие проверихме деликатно какви са статистиките за сходни гребни експедиции и откакто видяхме данните, преценихме, че рискът не е толкоз огромен “, заяви Стефан.

Всеки един от двамата пътешественици е гребал по 12 часа дневно, като не са спирали за отмора, а са пускали котва единствено с цел да изчакат бурите в океана да утихнат и ситуацията да се възстановява.

„ Бяхме организирали гребането на смени и макар умората не се отказвахме от фантазията си. Научих извънредно доста, до момента в който трябваше да се оправяме с всички трудности по време на експедицията. Идеята за пътешествието породи напълно непринудено и даже на смешка, само че съм благополучен, че я реализирахме и имахме толкоз незабравими моменти “, заяви 17-годишният Максим.

В конференцията се включиха и майката на ученика, Жени, както и по-малката му сестра, Лара, които от самото начало са подкрепяли гребците и са им помагали при организацията на експедицията.

Пътешествието на Максим и Стефан мина и под знака на специална кауза за стимулиране на донорството. Бащата и синът застанаха зад акцията на Министерството на здравеопазването , която цели да увеличи информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат евентуални донори след гибелта си. Двамата пътешественици ще продължат да работят за идеята, като имат съответни оферти за законови промени
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР