Въпреки милиардите, които социалната система в България ежегодно поглъща, неравенствата

...
Коментари Харесай

Социалната система: Фрагментирана и неефективна

Въпреки милиардите, които обществената система в България годишно гълтам, неравенствата през последните години порастват, дефицитът в някои обществени услуги е в пъти над потенциала, а даването им е разпокъсано, объркващо и на финала - неефективно. Това демонстрира един от поредност разбори на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), фокусирани върху успеваемостта на общественото подкрепяне в страната. Анализите са част от чиято цел е да провокира цялостна смяна в обществената политика в България.
Неравенствата порастват
През последното десетилетие коефициентът на Джини, който мери неравенствата в една страна (0 е цялостно тъждество, а 100 е безусловно неравенство), нараства в България от към 35 пункта на малко над 40. За този интервал средноевропейското равнище съвсем не помръдва от към 5 пункта.

Според икономистите на ИПИ малко неравноправие в една пазарна стопанска система не е извънредно, само че след избран предел стартира да става нездравословно.
Ако не намерим експертно решение на казуса с бедността и неравенствата в България, рискуваме да объркаме макрорамката. Натискът от обществото може да стане доста мощен и от липса на познание по какъв начин да го решим да се насочим към смяна на налози, към огромно преразпределение, без да знаем тъкмо къде се корени казусът. Петър Ганев
Старши откривател, ИПИ

Статистиката на Евростат демонстрира, че неравенството в приходите в България е сравнимо с равнището в други страни в Европейски Съюз преди намесата на обществената система. След като тя бъде включена в сметките обаче зейва бездна и точно тук идва казусът с успеваемостта. А огромната разлика идва не от пенсиите (които като общ дял по отношение на стопанската система са сравними с европейските стойности), а от обществените помощи, които са два пъти по-неефективни като инструмент за понижаване на неравенствата, споделя икономистът Адриан Николов.

В този разбор ИПИ се концентрира не върху пенсиите, а върху обществените прехвърляния и резултата от тях.
Какво се случи с помощите в рецесията
Според данните, които показаха икономистите на ИПИ, разноските за главните стратегии в общественото подкрепяне предходната година нарастват със 7% до 1.17 милиарда лева Това звучи задоволително, само че разбивката демонстрира по-различна история. Увеличението идва главно от смяната на разпоредбите за приемане на целева помощ за отопление - пораства с 19% до 140 млн. лева през 2020 по отношение на 2019 година, както и от покачването на поддръжката за хора с увреждания, където няма подоходен тест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР