Въпреки инфлацията, с повече празненства и подаръци сме посрещнали новата

...
Въпреки инфлацията, с повече празненства и подаръци сме посрещнали новата
Коментари Харесай

Празници на кредит: 12% от българите са теглили заем за подаръци

Въпреки инфлацията, с повече празненства и дарове сме посрещнали новата 2023 година. Това демонстрира разбор на една от най-големите у нас организации за пазарни изследвания.
Повече са българите, взели заем, с цел да зарадват околните си.
„ Празничната тресчица ” през декември отмина, а изводът на специалистите е, че сме били по-щедри спрямо предходните години, повлияни от пандемията. Кризата и финансовите усложнения обаче въпреки всичко са оказали въздействие.
Подаръци на заем са купили 12% от интервюираните, до момента в който преди две години те са били едвам 3 на 100. Средства от персоналните си спестявания са употребявали 30% от запитаните.
Не с заем и не със спестени пари, а с ограничения за себе си. Така Йорданка Терзиева е съумяла да зарадва всичките си близки хора с подарък. „ Тази година бяхме доста удовлетворени, тъй като имаше коледни понижения ”, споделя тя. Без тях, признава Йорданка, мъчно щяла да извърши целия си лист с покупки, по тази причина тази година ще се приготви авансово. „ Всеки месец ще отстранявам по дребна сума за всеки един от моите близки. Т.е. ще стартира с подаръците в този момент, още при започване на годината ”, кани се дамата.

Силна Коледа откъм покупки регистрират и търговците. „ Тази година на Черния петък, за разлика от други години, беше по-слабо, само че за сметка на това клиентите се раздадоха много съществено по време на Коледното извършване на покупки. Миналата не беше от най-силните, въпреки всичко бяхме във времето на Коронавирус, само че спрямо 2019-а имаме някъде сред 20 и 30% растеж ”, разяснява Венцислав Николов от Българска ритейл асоциация.

Само 3 на 100 от българите са решили да не подаряват никакви дарове, демонстрира изследването. Така Коледа остава най-важният празник в календара ни, споделят специалистите – даже с риск да задлъжнеем. „ Ако, да кажем, през 2020 година към 3% от интервюираните от нас са разчитали на външна помощ – заеми, кредитни карти, в този момент това са четири пъти повече. Хората, които могат да заделят от заплата, също спадат като брой ”, изясни шефът на компанията за пазарни изследвания, провела анкетата – Даньо Димитров.

Данните демонстрират, че по традиция най-доволни са останали децата. 40 на 100 от изхарчените пари около празниците са били за тях. „ Българинът е човек, който всичко би дал за децата си и нашите резултати също го демонстрират – въпреки и доста по-внимателни, въпреки и очакващи тази криза, за която всички приказваме, хората са доста по-склонни да отделят от дребното, което имат, за децата си ”, сподели още Димитров.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР