Въпреки добрите тенденции на ръст около 7 на сто за

...
Въпреки добрите тенденции на ръст около 7 на сто за
Коментари Харесай

Ето в кой сектор у нас средната заплата е над 2 000 лева

Въпреки положителните трендове на растеж към 7 на 100 за първите три месеца на тази година в стоманодобива в България, упованията на сектора за годината са по-скоро песимистични и даже се предвижда най-малък спад от 2 до 3 на 100 за 2023 година, коментира в изявление за Българска телеграфна агенция Политими Паунова, изпълнителен шеф на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ).

След ликвидацията на " Кремиковци " в България останаха единствено две стоманодобивни предприятия - " Промет " и " Стомана индъстри ", които не могат да компенсират размерите на затворения металургичен комбинат, който произвеждаше 3 млн. тона сурова стомана, разяснява специалистът. Сега този метал се създава единствено в " Стомана индъстри " - приблизително на година сред 450 000 и 600 000 тона.

България създава само зелена стомана, тъй като употребява скрап, само че двете ни предприятията работят с съвсем 50 % натоварване, а от време на време и този % не може да стигне " Стомана индъстри ". Част от аргументите са свързани с това, че в страната няма работеща промишленост, изясни Паунова.

По-голямата част от продукцията на двете компании се изнася в региона - Румъния, Гърция, макар че има търсене в страната, означи специалистът. На хоризонта няма и стратегически вложител, който да желае да вложи в нови мощности, основно поради неподходящата политическа конюнктура в България и неналичието на сигурност минимум за 30 години, за колкото нормално се възнамеряват такива вложения, добави тя.

Същевременно тя посочи, че създадената продукция в бранш " Стоманодобив " е и с по-ниска добавена стойност, тъй като произвеждаме арматурно желязо за строителството, само че въпреки всичко междинната заплата в бранша е над 2000 лв., а в цветната металургия - над 2500 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР