Въпреки че всички знаем значението на пчелите в хранителната верига

...
Въпреки че всички знаем значението на пчелите в хранителната верига
Коментари Харесай

Невероятно видео показва как две пчели работят заедно, за да отворят бутилка с безалкохолно

Въпреки че всички знаем смисъла на пчелите в хранителната верига за опрашването на растенията, хитрите създания имат серия от други гении, в това число математически качества, различаване на лица и даже потребление на принадлежности.

Видео от 2021 година, в началото оповестено в Twitter, демонстрира двойка пчели, които явно развиват оранжевия похлупак на бутилка Fanta, с цел да доближат захарната течност вътре.

В днешната ера на цифрови измами би трябвало да имаме поради, че това може да е просто CGI измама; или може би пчелите в действителност са работили дружно и просто са съумели да съборят към този момент хлабаво закрепената капачка на бутилката.

Така или другояче, занимателно е да се мисли дали пчелите биха имали задоволително мозък да извършат подобен „ обир “.

Според ViralHog, видео лицензодателят, придобил фрагментите, моментът е бил уловен в Сао Пауло, Бразилия от служащ в обедната му отмора.

„ Взех газирана напитка от клиент, само че скоро пчелите я откраднаха “, написа индивидът в надписа на видеото.

Плавното умеене, с което тези две пчели завъртат капачката на шишето, озадачи мнозина в интернет, като някои се чудеха по какъв начин може подобен разсъдък да съществува в явно доста дребен мозък.

Малките животни обаче имат доста по-малка телесна маса, с цел да ръководят мозъчните кафези, тъй че, естествено, те ще се нуждаят от по-малки мозъци. В допълнение, сложността на връзките сред невроните може да бъде по-важна за когнитивното показване.
През 1962 година, десетилетие преди да завоюва Нобеловата премия за проучване на общуването сред пчелите, Карл декор Фриш съобщи, че земните пчели имат прекомерно малко мозък, с цел да мислят, отдавайки гениалната им проявления напълно на корав инстинкт.

Оттогава въпросът какъв брой тъкмо може да ръководи мозъкът на една пчела е неведнъж тестван.

Въпреки че имат мозък с размера на тревно семе, почти 0,0002 % от нашия личен, пчелите се оказват изненадващо интелигентни в последните проучвания.

Тези инсекти освен могат да се учат едно от друго и да употребяват принадлежности, само че също могат да броят и да извършват съществени математически уравнения.

Въпросът е по какъв начин един дребен калкулатор с размер на семка би трансформирал уменията си за решение на проблеми в нещо толкоз комплицирано като премахването на капачка от бутилка сода?

Ясно е, че пристрастието на декор Фриш към огромните мозъци е присъщо и на нас. Въпреки че зоологът признава, че пчелите могат да „ правят удивителни интелектуални подвизи “, той твърди, че го вършат единствено посредством инстинкт, като се провалят, „ когато ненадейно бъдат изправени пред непознати задания “.

Отвиването на капачката на подсладена напитка надали е работа, с която пчелите са еволюирали в природата, тъй че декор Фриш би бил песимистичен. Възможно е този път пчелите просто да са имали шанс, откривайки сладката премия, някак сляпо при лека опозиция.

От друга страна, природата към момента може да ни изненада. В пчелния мозък, да вземем за пример, една нервна клетка може от време на време да се свърже с до 100 000 други кафези.

В изследване от 2017 година земни пчели са били обучавани да търкалят топче във врата, с цел да получат премия. За да „ вкарат гол “, насекомите е трябвало да копират придвижванията на другите и да се учат от грешките си, което са съумели да създадат с изумителна лекост.

„ Подобно „ потребление на принадлежности “ едно време се приписваше единствено на хората, само че по-късно и на приматите, морските бозайници, а по-късно също и на птиците “, пишат откривателите през 2017 година

„ Сега ние осъзнаваме, че доста типове имат способността да си показват по какъв начин избран обект може да бъде употребен за реализиране на цел. “

Дори с дребната си верига от неврони, пчелите може би са способни на доста повече, в сравнение с в миналото сме считали. Следващия път, когато се поглезите с обяд навън, може да желаете да следите питието си.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР