Въпреки че в ранните дни на политическата кариера на 31-годишния

...
Въпреки че в ранните дни на политическата кариера на 31-годишния
Коментари Харесай

Дневният ред на ЕС - в ръцете на 31-годишен вундеркинд на Австрия

Въпреки че в ранните дни на политическата кариера на 31-годишния австрийски канцлер постоянно се е бъркало, че той идва от изискания регион Хийтцинг във Виена, Себастиан Курц в действителност е от Майдлинг. Последният се счита за принадлежащ на работническата класа - нещо, което Курц не е.

Майка му е преподавател в гимназия, а татко му – инженер. Родителите му работили крепко, с цел да си разрешат личен апартамент. Половината от съучениците му в гимназията били или имигранти, или деца на имигранти, доста от които избягали от раздираните тогава от война Балкани, споделя " Атлантик ".

Малко повече от десетилетие откакто споделял една класна стая с бежанци, Курц ще се похвали, че е затворил т.нар Балкански маршрут, който някои мигранти употребяват, с цел да избягат в Европа от войни и беднотия в родните си места. Всъщност въпросът за миграцията в огромна степен дефинира политическата кариера на Курц и му оказа помощ да се издигне до канцлер през октомври предходната година. Той направи коалиция с крайнодясната Партия на свободата, с което Австрия стана единствената към оня миг западноевропейска страна с крайнодясна мощ в държавното управление си. По-късно същото се случи и в Италия.

В началото на юли Австрия пое председателството на Съвета на Европейски Съюз. На всеки шест месеца то се предава от една на друга страна членка. Държавата ръководител дава отговор за планирането и ръководенето на срещи сред страните и дефинира свои цели за този интервал. Мотото на австрийското председателство е " Европа, която пази ", а преди всичко измежду целите са сложени " сигурност и битка против незаконната миграция ". По-рано Курц опита да се сближи с съперниците на мигрантите като унгарския министър председател Виктор Орбан и предложи противоречив проект Австрия, Германия и Италия да образуват " ос на искащите " против незаконната миграция. Той също така приканва за укрепване на външните граници на Европейски Съюз.

Ключовият миг в политическия път на Курц пристигна преди към три години, когато бъдещият канцлер към момента не бе навършил 30. През септември 2015 година Виена бе изпълнено с страсти място. Малко преди този момент фотографията на удавения 3-годишен Айлан Курди от Сирия обиколи света, камион със 71 задушени бежанци бе открит на австрийска автомагистрала, Германия съобщи, че сирийски бежанци няма да бъдат връщани назад в страните от Европейски Съюз, през които са влезнали първо, а канцлерът Ангела Меркел разгласи: " Можем да го създадем ". Всеки ден хиляди бежанци пристигаха на виенската гара Вестбанхоф, множеството искащи да продължат пътуването си към прилежаща Германия. Във Виена те бяха посрещани от доброволци и високопоставени политици, в това число президента и вътрешния министър. Себастиан Курц обаче не бе измежду тях. Това изглеждаше необичайно, поради че тогава той бе министър за Европа, интеграцията и външните работи.

На процедура цялата му политическа кариера до този миг (всичките четири години) бe посветенa на миграционните въпроси. Първоначално той бе непрекъснат секретар за интеграцията в министерството на вътрешните работи. На този пост 24-годишният Курц получи похвали от демократичните коментатори за това, че направи дебата за миграцията по-практически ориентиран, изисквайки " интеграция посредством достижения " и назначавайки " посланици за интеграция " - видни австрийци, които са били имигранти или техните родители са били такива.

" В неговите думи чужденците към този момент не са просто жертви или виновници, а самоуверени артисти, които вземат решение личната си орис ", разяснява Флориан Кленк, основен редактор на демократичния седмичник Falter, през октомври 2012 година Малко преди този момент Курц предложи промяна на закона за поданството, която разрешава на хората с " отлична интеграция " (които да вземем за пример владеят добре немски език и са съдействали за обществото посредством доброволчество) да получават поданство по-бързо. Тогава обаче Курц се придържаше към проевропейската позиция на партията си. Когато крайнодясната Партия на свободата изиска жителите от други страни от Европейски Съюз да получават стеснен достъп до обществени помощи, той се разгласи срещу.

Отличен комуникатор

Голяма част от работата на Курц бе обвързвана с връзка и работа с пресата. И критиците, и поддръжниците му са съгласни, че Курц има отлични информационни умения. Щефан Леене, който е заемал няколко високопоставени позиции в австрийското външно министерство до 2011 година, споделя: " Той има отлично чувство за това по какъв начин се трансформира публичното мнение. Отличен комуникатор е, само че в реалност не можете да разберете какво мисли ".

Курц разчита на обединен екип, огромна част от който той познава от дните си в младежкия клон на Народната партия, на който става народен началник през 2009 година В книгата си " Себастиан Курц: новият вундеркинд на Австрия? " публицистите Нина Хорачек и Барбара Тот разказват по какъв начин Курц е трансформирал в миналото слабата организация в мощна мрежа. Той постоянно канел известни политици и основал сполучлив алумни клуб. Неговите членове, които са извънредно правилни на Курц, в този момент са разпръснати из партията.

По-късно Курц, тогава на 27 години, стана най-младият външен министър в света и тази позиция в допълнение усили известността му, тъй като му разреши да стои настрани от разногласията за националната политика.

Инструмент за печелене на власт

На дали обаче Курц щеше да се издигне до канцлер толкоз бързо, в случай че не бяха събитията от 2015 година От самото начало с първата вълна бежанци, преди публичното въодушевление в Европа да се промени след офанзивите в Париж през ноември и половите похищения на Нова година в Кьолн, Курц се разгласи твърдо срещу съдружния с сътрудник, тогавашния канцлер на Австрия Вернер Файман, и Ангела Меркел. Попитан за какво не върви на гарата, с цел да посреща бежанците, той отговори: " Това е неверен сигнал към трафикантите, че хората, които са им дали толкоз доста пари и са прекосили Средиземно море, биват посрещани с усмивки " от европейски политици. През 2016 година на конференция във Виена страните от Западните Балкани взеха решение да затворят границите си. Германия не бе поканена.

Хвалбите на Курц за " Балканския път " бяха главната му насочна точка по време на предизборната акция през 2017 година и помогнаха на партията му да завоюва първото място.

Коалиционното държавно управление на Курц е на власт към този момент половин година и не се отклонява от следвания антиимигрантски курс. " Той в никакъв случай не е бил заинтригуван от политиката на интеграция ", разяснява Муна Дуцдар, член на Народното събрание от опозиционната Социалдемократическа партия и щерка на палестински имигранти. " Това бе единствено инструмент за продобиване на властта " и той съумя ", добавя тя.

Наскоро неговото държавно управление разгласи огромни ограничения против политическия ислям, затваряйки няколко джамии. Въпреки договорката за мигрантите, която бе реализирана на Европейския съвет в четвъртък и петък, Курц сподели в изявление за " Политико ", че съгласно него дебатът не е завършил. " Все още има доста разграничи подходи (за миграцията) в Европейски Съюз ", разяснява канцлерът.

" Австрия не може да гради мостове и ос по едно и също време ", счита Щефан Леене, имайки поради неутралната роля на Виена като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. " Ако председателството премине сполучливо, Курц ще излезе проевропеец. Ако не, той може да стане още по-скептичен ", добавя Леене. /Дневник
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР