Въпреки че се рекламират по целия свят като решаващо оръжие

...
Въпреки че се рекламират по целия свят като решаващо оръжие
Коментари Харесай

Слънчеви панели – екокатастрофа, която чака да се случи

Въпреки че се популяризират по целия свят като решаващо оръжие за понижаване на въглеродните излъчвания, слънчевите панели имат живот единствено до 25 години, написа BBC в разбор по тематиката. Експертите споделят, че милиарди панели в последна сметка ще би трябвало да бъдат изхвърлени и сменени.

Светът е конфигурирал повече от един терават безоблачен потенциал. Обикновените слънчеви панели имат потенциал от към 400 W, тъй че в случай че броите тези на покривите и слънчевите ферми, може да има до 2.5 милиарда слънчеви панела “, споделя доктор Ронг Денг, специалист по преработване на слънчеви панели в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

Според английското държавно управление в Обединеното кралство има десетки милиони слънчеви панели. Но липсва профилирана инфраструктура за тяхното бракуване и преработване. Енергийни специалисти приканват за незабавни дейности на държавното управление за попречване на задаваща се световна екологична злополука.

„ До 2050 година това ще бъде планина от боклуци, в случай че в този момент не стартираме вериги за преработване “, споделя Юте Колиър, заместник-директор на Международната организация за възобновима сила.

Произвеждаме от ден на ден слънчеви панели, което е отлично, само че по какъв начин ще се оправим с отпадъците? “

Надяваме се, че огромна стъпка ще бъде направена в края на юни, когато първата фабрика в света, отдадена на цялостното преработване на слънчеви панели, бъде публично открита във Франция.

ROSI, профилираната компания за слънчево преработване, която има оборудването в алпийския град Гренобъл, се надява в последна сметка да успее да извлече и употребява наново 99% от съставените елементи на устройството.

Освен преработването на стъклените фасади и алуминиевите рамки, новата фабрика може да възвърне съвсем всички скъпи материали, съдържащи се в панелите, като сребро и мед, които нормално са едни от най-трудните материали за добиване. Тези редки материали могат след това да бъдат рециклирани и употребявани наново за изработката на нови, по-мощни слънчеви модули.

Конвенционалните способи за преработване на слънчеви панели възвръщат по-голямата част от алуминия и стъклото, само че ROSI споделя, че по-специално стъклото е с релативно ниско качество. Стъклото, възобновено посредством тези способи, може да се употребява за основаване на плочки или при пясъкоструене - може също да се смесва с други материали за изработката на асфалт - само че не може да се употребява в приложения, където се изисква висококачествено стъкло, като да вземем за пример производството на нови слънчеви панели.
Период на взрив
Новият цех ROSI ще отвори порти по време на интервал на взрив за съоръжения на слънчеви панели. Капацитетът за произвеждане на слънчева сила в света е повишен с 22% през 2021 година Около 13 000 фотоволтаични (PV) слънчеви панела се инсталират в Обединеното кралство всеки месец - множеството от тях на покривите на частни къщи.

В доста случаи слънчевите модули стават релативно неикономични, преди да доближат края на упования си живот. Нови, по-ефективни дизайни се развиват на постоянни шпации, което значи, че може да се окаже по-евтино да се заменят слънчеви панели, които са единствено на 10 или 15 години, с обновени версии.

Ако актуалните трендове на напредък се запазят, споделя Колиър, размерът на скрап от слънчеви панели може да бъде голям.

Смятаме, че до 2030 година ще имаме четири милиона тона скрап – което към момента е управляемо – само че до 2050 година можем да приключим с повече от 200 милиона тона в международен мащаб. “

За да сложим това в вероятност, сега светът създава общо 400 милиона тона пластмаса всяка година.
Предизвикателства при преработването
Причината да има толкоз малко уреди за преработване на слънчеви панели е, че до неотдавна не е имало доста боклуци за обработка и повторна приложимост. Първото потомство домашни слънчеви панели едвам в този момент е към края на своя експлоатационен живот. Тъй като тези единици в този момент наближават пенсионирането, специалистите споделят, че са нужни незабавни дейности.

Сега е моментът да помислим за това “, споделя Колиър.

Франция към този момент е водач измежду европейските народи, когато става дума за преправка на фотоволтаични боклуци, споделя Никола Дефрен. Неговата организация Soren си партнира с ROSI и други компании, като координира извеждането от употреба на слънчеви панели в цяла Франция.

„ Най-големият, който изведохме от употреба, лиши три месеца “, спомня си Дефрен.

Неговият екип в Soren опитва с разнообразни способи за преработване на това, което събира. Във високотехнологичния цех на ROSI в Гренобъл слънчевите панели се разглобяват усърдно, с цел да се възстановят скъпите материали вътре - като мед, силиций и сребро.

Всеки безоблачен панел съдържа единствено дребни фрагменти от тези скъпи материали и тези фрагменти са толкоз преплетени с други съставни елементи, че до момента не е било стопански преференциално да се разделят. Но защото те са толкоз скъпи, ефикасното добиване на тези скъпи материали може да промени играта, споделя Дефрен.

Над 60% от цената се съдържа в 3% от тежестта на слънчевите панели “, споделя той.

Екипът на Soren се надява, че в бъдеще близо три четвърти от материалите, нужни за производството на нови слънчеви панели – в това число сребро – могат да бъдат възобновени от пенсионирани фотоволтаични модули и рециклирани – с цел да се форсира производството на нови панели.

В момента няма задоволително налично сребро за построяването на милионите слънчеви панели, а това ще бъде належащо при прехода от изкопаеми горива, споделя Дефрен:

Виждате къде имате индустриални усложнения, това е среброто. “

Междувременно английски учени се пробват да разработят сходна технология на ROSI.

Миналата година откриватели от университета в Лестър оповестиха, че са създали метод да извличат сребро от фотоволтаични модули благодарение на форма на физиологичен разтвор. Но до момента ROSI е единствената компания в своята област, която е нараснала активността си до индустриални равнища.

Освен това технологията е скъпа. В Европа вносителите или производителите на слънчеви панели са виновни за изхвърлянето им, когато станат негодни за приложимост. И мнозина избират раздробяването на отпадъците, което е доста по-евтино.

Дефрен признава, че интензивното преработване на слънчеви панели към момента е в начален етап. Soren и неговите сътрудници са рециклирали малко под 4000 тона френски слънчеви панели предходната година. Но има капацитет да се направи доста повече. И той трансформира това в своя задача. Теглото на всички нови слънчеви панели, продадени предходната година във Франция, е 232 000 тона – тъй че, до момента в който се износят след 20 години, те ще би трябвало да събират всяка година.

Когато това се случи, моята персонална цел е да подсигурявам, че Франция ще бъде софтуерният водач в света. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР