Въпреки че се очакваше преди лятната ваканция Сърбия да отвори

...
Въпреки че се очакваше преди лятната ваканция Сърбия да отвори
Коментари Харесай

България спря отварянето на нова преговорна глава със Сърбия

Въпреки че се очакваше преди лятната почивка Сърбия да отвори нова преговорна глава, обвързвана със свободата на напредване на работна ръка, сред държавите-членки на Европейски Съюз не е реализиран нужният консенсус.

Позовавайки се на дипломатически източници, РТС показва, че България, Холандия, Белгия, Дания, Швеция, Финландия и Германия не са дали зелена светлина за отваряне на преговорна глава 2, обосновавайки се със закъснение на промените в региона на върховенството на закона и неотдавнашния отчет на Европейската комисия в тази област.

Това решение значи, че за първи път от началото на договарянията за участие Сърбия няма да отвори никакви преговорни глави по време на едно председателство на Съвета на Европейски Съюз, в тази ситуация това на Германия.

Дипломатическите източници показват, че по време на дебата Франция е подкрепила Сърбия, макар обстоятелството, че в предходния интервал Париж беше една от столиците, които се опълчиха на разширението на Европейски Съюз на Балканите.

Франция се е застъпила за по-силно политическо управление на процеса и е предизвестила, че решението да не се отварят глави ще изпрати неприятно обръщение до района и може да има последици върху разговора сред Белград и Прищина, оповестяват източници в Брюксел.

Седемте държави-членки обаче не престават да са безапелационни, че напредъкът на Сърбия в основни области на върховенството на закона е непълен, заради което не може да дадат позитивното решение за отваряне на главата.

Според разпоредбите на договарянията сред Сърбия и Европейски Съюз, напредъкът в глави 23 и 24 по отношение на върховенството на закона дефинира темпото на напредъка във всички останали преговорни глави и държавите-членки могат да забавят или даже да преустановят договарянията като цяло, в случай че няма прогрес в тези основни области.

В хода на договарянията, които започнаха през януари 2014 година, Сърбия отвори 18 от общо 35 глави.

Миналата година бяха отворени две глави – последният път през декември 2019 година по отношение на свободното придвижване на капитали.

БГНЕС напомня, че президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че чака завършек на договарянията с Европейски Съюз през 2024 година и присъединение на страната към Европейския съюз до 2026 година.

Преговорите за влизането на Сърбия в Европейския съюз започнаха през януари 2014 година Външната политика на Белград планува тази процедура да се реализира при опазване на другарски връзки с Русия и Китай, както и при развиване на връзките със Съединени американски щати.

Сърбия има намерение да поддържа боен неутралитет, като отхвърля да се причисли към НАТО и други блокове. Тази позиция е подложена на критика на Запад: на Белград неведнъж се изяснява, че европейска интеграция е допустима единствено в случай че бъде приета независимостта на Косово и се прекратят другарските връзки с Москва.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР