Въпреки че премиерът Бойко Борисов, който наскоро пребори коронавируса и

...
Въпреки че премиерът Бойко Борисов, който наскоро пребори коронавируса и
Коментари Харесай

Най-тежкият натиск на вируса ще е през декември, твърди вицепремиер

Въпреки че министър председателят Бойко Борисов, който неотдавна пребори ковид и още веднъж стартира обиколките си из страната с прословутия си джип, непрестанно повтаря, че няма да затваря страната и поучава властимащите да не плашат българите, вицепремиерът му Томислав Дончев направи тъкмо противоположното. " Очаква се, може би, най-тежкият напън от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел ", разяснява пред Нова тв Дончев.

" До в този момент не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае към момента малко за него. Но в един миг, даже и без ваксина, самият факт, че един забележителен % от популацията ще се е срещнало със болестта, ще ограничи разпространяването. Но това би трябвало да върви със спазването на всички ограничения “, добави той.

По думите му страната се пробва да предприеме целия набор от ограничения, който е нужен – първа за битка със болестта, за предотвратяване на хората и в това време да вземе социално-икономически ограничения. Държавата трябвало да е на мястото си, държавните контролни органи би трябвало да следи за спазването на ограниченията.

Той добави, че в страната има разкрити задоволително кревати, което не е тъкмо по този начин. Пример - Шуменско.

Вицепремиерът съобщи, че сепаративни договаряния по отношение на имунизацията няма.

" Преговорите се водят на равнище Европейски Съюз. Ние имаме контракт, който би ни разрешил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са имунизациите не се прави от политиците, тъй като аз не съм доктор. Все още нямаме утвърдена ваксина. България би трябвало да подсигурява на българските жители безвредна ваксина, която не крие риск за здравето им – гратис. И тя ще бъде по избор “, добави той.

" Има ограничения, които са изключителни – 1000 лв. в допълнение за всеки доктор и здравна сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е належащо. Поне все още тя се покрива на 100% със средства от Европейския обществен фонд. Това е европейско финансиране. Беше проявена цялата допустима еластичност, беше употребен всеки вероятен източник на финансиране, с цел да може всички системи, включително и здравната да бъде толкоз финансира, колкото има потребност “, твърди Дончев.

Той изясни, че би трябвало да вършим разлика сред обществено подкрепяне и пенсионна система, която е основана и на осигурителния принос.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР