Въпреки че плодовете и зеленчуците са най-полезната храна, понякога те

...
Въпреки че плодовете и зеленчуците са най-полезната храна, понякога те
Коментари Харесай

Плодове и зеленчуци, които подуват корема


Въпреки че плодовете и зеленчуците са най-полезната храна, от време на време те ни предизвикват стомашен дискомфорт. Ето кои от тях могат да доведат до прекалено формиране на газове в тънките вътрешности, в резултат на което да усещаме издут стомах.

Динята е богата на фруктоза, която се усвоява от гастроинтестиналния тракт. Точно тази естествена захар е отговорна за образуването на газове. Проблемът се среща по-често при хора, които страдат от нетърпимост (малабсобция) на фруктоза. Поради същата причина отичане на корема може да се получи след консумация на ябълки и манго. Боровинките са богати на оксиданти, само че съдържат поливалентни захарни алкохоли – полиоли. По принцип полиолите са добре употребявани от хранителната и фармацевтичната промишленост и организма ни ги „ познава “ от бонбони и сиропи да вземем за пример. Това са: сорбитол (Е420), манитол (Е421), малтитол (Е965), ксилитол (Е967), изомалт (Е953), лактитол (Е966) и еритритол (Е968).

Полиолите могат да са причина за коремна болежка, защото дълго престояват в червата и не се разграждат изцяло, което е обвързвано с формиране на газове. Така че, в случай че страдате от така и така издут стомах, боровинките колкото и да са потребни, не са добра храна за моментното ви положение.

Сините сливи също са богати на полиоли. Свързани публикации.. 3 билки против тежест в корема, колики и газове 0 10 метода да се оправим с подутия стомах 0 Защо ни се яде още след консумация на плод? Фруктозата... 0

Зелен боб – съдържа галакто-олигозахариди (олигозахарози). Тази верига захари се усвоява мъчно и става храна за чревната микрофлора. А това също е измежду главните аргументи за формиране на газове. В зеления боб също по този начин има и фруктани и полиоли, което комплексира казуса. Зелен лук, зелен чесън, праз – всички зелени зеленчуци с разпознаваемите ароматни субстанции имат високо наличие на фруктани. Това са фибри, които в огромната си част включват молекули на фруктозата. При съществуване на незадоволително ензими, които да разградят фруктаните, не може да се получи тяхното цялостно асимилиране, което води и до отичане на корема. Лукът и чесънът също предизвикват газове поради съществуването на късо верижни олигозахаридни полимери и галакто-олигозахариди, дизахариди, захарни алкохоли. Те са известни под абревиатура FODMAP (Ферментиращи Олиго-, Ди-, Монозахариди и Полиоли). Образуването на газове след консумация на чесън може да се дължи и на нетърпимост или алергия към съставките му.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР