Въпреки, че няколко поколения са израснали с , никой не

...
Въпреки, че няколко поколения са израснали с , никой не
Коментари Харесай

История на игрите със стъклени топчета


Въпреки, че няколко генерации са израснали с, никой не знае от кое място са произлезли. Историците описват за дребни заоблени камъчета или топчета от естествена глина, с които играели още пещерните хора. Намирани са топчета в пепелта на Помпей и в гробниците на античните египтяни, съществуват игри, познати при разнообразни индиански племена, тъй че е невероятно да се дефинира прецизен генезис. Най-ранните образци са просто камъни, полирани безпрепятствено от течаща вода, само че от епохи занаятчиите ги правели ръчно от глина, камък или стъкло.

През 1815 година в Англия е оповестена първата книга за игри с топчета. Според книгата, по това време те са изработвани от порцелан, глина, стъкло и даже същински мрамор. За информация: думата marble (английски език) е омоним и има две смисли – мрамор и стъклено топче. Не е вярно названието „ мрамори “, което е най-често с генезис Гугъл преводач.


През 1848 година немски занаятчия стъклар изобретява ножиците за топчета (матрица за правене на топчета), с която прави гражданска война в процеса на произвеждане. През 1890 година първите машинно направени топчета са направени в Германия, а по-късно същата година в Съединените щати. Производството стартира през 1884 година, когато Сам Дайк от град Акрон, щата Охайо, основава нещо като дървена поточна линия. С към 350 чиновници, фабриката на Дайк е произвеждала към един милион топчета всеки ден. Масовата продукция разрешава цената да падне, само че несъмнено и до през днешния ден ръчно направените топчета се търсят повече, макар по-високата си цена. През 1915 година стартира всеобщо произвеждане на с помощта на машина, измислена от М. Ф. Кристенсен. Машината съставлява винтов конвейр, формиран от два цилиндъра един до различен. В единия край се слага " охлюв " от разтопено стъкло, който последователно се придвижва към противоположната страна като по едно и също време с това се охлажда и оформя сфера. Методът работи толкоз добре, че е останал всъщност неизменен и към момента е най-разпространеният метод на произвеждане.

През 1950 година настъпват няколко нововъведения в производството на стъклени топчета. В Япония топчето „ котешко око “ е основано посредством инжектиране навътре в топчето на цветно стъкло. Тогава в Съединени американски щати хората схващат, че в случай че се изпекат топчетата, преди да се охладят, ще получите напукан резултат.



Може би най-значимото събитие в историята на стъклените топчета е през 1960 година, когато Нийл Армстронг разказва Земята, гледайки я от илюминатора на своя транспортен съд като „ огромно синьо топче “.

бяха доста известни при започване на 20-ти век. След малко мъртвило играта се радва на възобновление през 70-те години и продължава да се играе и през днешния ден.

Ако познавате играта, евентуално имате голям брой имена за другите видове/модели топчета, както и правила. Топчетата нормално са кръщавани въз основа на това, на което наподобяват, на това, за което се употребяват или на употребяваният материал. Например, стрелец, токмак, трилистник, америакнчета, сирийчета, кубинчета, бирички, гуди, масльонки, варани и доста други

Може би си мислите, че знаете по какъв начин да играете на топчета, само че в действителност надали. Това е по този начин, тъй като няма нито една игра, наречена " ". Има стотици игри, които могат да се играят с топчета, само че най-разпространената, употребена за актуалните шампионати е известна като " Рингърс ".



Рингърс се играе на Националният шампионат за топчета, който се организира в продължение на четири дни през юни от 1922 година в Уайлдууд, Ню Джърси с спечелили в двата тима, за момчета и девойки от 1948 година Всички играчи са на възраст сред 7 и 15 години и се конкурират за стипендии, награди и несъмнено, популярност. Рингърс също е желаната игра за английския и международния шампионат, който се организира в западен Съсекс от 1932 година насам. Участват тимове от Германия, Америка, Япония и Чехия. Разбира се рингърс не е единствената игра, която се играе в проведените шампионати. През 2011 година в Тенеси беше мястото на 29-ото Годишно състезание по Роли Хол. Rolley Hole е сходна на крокет игра и е изключително известна в Кентъки, Тенеси и Грузия. В Европа международното състезание по топчета се организира годишно в Прага от 2005 година, където играта доста прилича голф.

Колекционирането на топчета е доста известно занимание. Но преди да започнете да наддавате в ebay, има няколко неща, които би трябвало да знаете.



Има разнообразни типове топчета, само че тези, които носят най-голям приход са ръчно направените. Те са по-търсени, тъй като са доста редки, само че изключително красивите машинно направени екземпляри държат също добра цена. Разликата сред двете е съществуването на понтил, малко жестоко място, което остава, когато ръчно направеното топче се отстранява от стъклената пръчка в последните си индустриални стадии. Размерът, производителят и положението са значими, само че главното нещо, което един колекционер търси, е хубостта на дизайна. Някои ретро топчета ще светят под черна светлина, тъй като съдържат малко количество уран. Напълно безвредни са, защото уранът е обгърнат в стъкло. Скоро на търг в Morning`s Auction House в Денвър, Англия е продадено стъклено топче за Щатски долар 13,200. То е било част от сбирката на Пол Бауман, индивидът, който написал книга за колекционери на стъклени топчета през 1969 година



са производители на международно известна гама от стъклени топчета, настолни игри, типичен играчки, пъзели и декоративни аксесоари за дома и градината. Компанията проектира, създава и продава от 1973 година, когато нейният създател стартира да прави настолни игри в личната си работилница, които продава на локалните занаятчийски панаири. В момента House of Marbles е един от водещите снабдители на обичайни игри в Обединеното кралство и има клиенти в цялостен ​​свят. Teign Valley Glass се обитава в постройка от 18-ти век и преди да стартира да действа като настрана дружество стартира със особено ръчно направени стъклени топчета за House of Marbles. Целта е да се възпроизведат профилирани техники на викторианските майстори на стъкло. Първите майстори стъклари донесли генерации умения и опит от някои от водещите английски стъкларски къщи като Whitefriars, Stuart Crystal, Galway и Cumbria Crystal. В момента асортиментът е извънредно огромен и се предлага в галерии и магазини по целия свят. В работещата стъкларска фабрика сега може да се видят разнообразни, забавни писти и съоръжения със стъклени топчета, както и музей на стъклото.

Официален представител на House of Marbles за България е ВМД ОФИС КОНСУЛТ ООД, които можете да откриете и като.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР