Въпреки че нито една специфична диета при розацея няма да

...
Въпреки че нито една специфична диета при розацея няма да
Коментари Харесай

Диета при розацея: Как да намалите възпалението и зачервяването на лицето

Въпреки че нито една характерна диета при розацея няма да работи за всички, избягването на храни, които провокират розацея, и прибавянето на повече подобаващи за розацея избори може да ви помогне да успокоите зачервяването на лицето.

Избягването на храни, които провокират зачервяване, и избирането на такива, които могат да оказват помощ в битката с възпалението, може да бъде рецептата за добра диета при розацея.

Определянето на храните, които са вашите персонални тригери за розацея, може да ви помогне да управлявате по-добре кожното заболяване и да избегнете зачервяване на лицето.

Помислете за водене на хранителен дневник, с цел да видите дали можете да определите кои храни въздействат на вашата розацея.

Някои храни могат да причинят нараснало зачервяване на лицето посредством разширение на лицевите кръвоносни съдове. Хранителните тригери за розацея варират от човек на човек, само че алкохолът, изключително аленото вино, е типичен тригер, който може да утежни зачервяването на лицето.

Въпреки че аленото вино е оповестено за най-хубавата алкохолна напитка, други алкохолни артикули (включително бира, бърбън, джин, водка и шампанско) също са разпознати като провокатори на розацея.

Разбиране на аргументите за розацея

Преди да се потопите в диетичните съображения, значимо е да признаете, че задействащите фактори за розацея варират при обособените хора.

Честите отключващи фактори включват пикантни храни, горещи питиета, алкохол, излагане на слънце, стрес и някои артикули за грижа за кожата.

Тези тригери не засягат универсално всички, наблягайки индивидуализирания темперамент на розацеята.

Изследванията, изследващи връзката сред диетата и розацеята, остават лимитирани, само че анекдотични доказателства и дребни изследвания демонстрират, че някои диетични избори могат да повлияят на пристъпите на розацея.

Диета при розацея: Храна и питиета които да избягвате

Розацеята, хронично положение на кожата, характеризиращо се със зачервяване и от време на време пъпки и забележими кръвоносни съдове, може да сътвори провокации в ръководството на всекидневието.

Въпреки че визира най-вече региона на лицето, въздействието му се простира оттатък физическия дискомфорт, оказвайки въздействие върху увереността и самочувствието.

Сред другите тактики за ръководство на розацеята изборът на диета се обрисува като тематика на интерес и спор. Възниква въпросът: Трябва ли да се придържаме към характерна диета за облекчение на признаците на розацея?

Водене на хранителен дневник. Проследяването на приема на храна и обвързваните с него обостряния може да помогне за идентифициране на персонални задействания, насочвайки осведомени диетични решения.

Често обсъжданите евентуални задействащи храни включват:

1. Пикантни храни

Капсаицинът, съединението, отговорно за топлината в лютите чушки, е известно, че провокира зачервяване и инфектиране при някои хора.

2. Алкохол

Особено аленото вино и твърдият алкохол се свързват с обостряне на розацея заради способността им да уголемяват кръвоносните съдове и да покачват чувствителността на кожата.

3. Горещи питиета

Кафето, чаят и горещият шоколад могат да изострят признаците на розацея заради тяхната температура и наличие на кофеин, като и двете могат да провокират зачервяване.

4. Някои храни

Богатите на хистамин храни, ферментирали храни, отлежали сирена и модифицирани меса. Цитрусови плодове (включително домати), шоколад и какао, ядки, фасул и бобови растения. Храни с висок гликемичен показател и киселинни храни могат да повлияят на розацеята при някои хора.

5. Млечни храни

Киселото мляко, заквасената сметана и сиренето (с изключение на изварата ) може да се наложи да бъдат отстранени или лимитирани от вашата диета за розацея, в случай че те са склонни да бъдат отключващи фактори за вас.

6. Висококалорични въглехидратни

Според Международната фондация за розацея висококалоричните въглехидратни храни, като захар, тестени произведения и самун, също могат да бъдат отключващи фактори за розацея.

Диета при розацея: Храни, които да консумирате

Всички храни, които понижават възпалението (зачервяване и подуване), могат да подобрят розацеята. Храни с омега-3 мастни киселини като яйца, ленено масло и добавки с масло от черен дроб на тресчица имат противовъзпалителни резултати.

Ето още оферти за храни които могат да оказват помощ в битката с възпалението:

1. Избор на противовъзпалителни храни

Включването на храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини (като плодове, зеленчуци, риба и ядки), може да помогне за понижаване на възпалението, обвързвано с розацея.

2. Постепенни модификации

Вместо внезапни диетични промени, постепенните модификации разрешават по-добро идентифициране на задействащите храни и тяхното влияние върху признаците на розацея.

3. Балансирани хранителни привички

Даването на приоритет на добре уравновесена диета с съответна хидратация и надзор на порциите може да повлияе позитивно на цялостното здраве, като евентуално е от изгода за ръководството на розацеята.

4. Полезни храни

Пълнозърнести храни, като овесени ядки и кафяв ориз. Ядки, в това число орехи, бадеми и шамфъстък. Мазни риби, като сьомга, риба звук и скумрия.
Горски плодове

5. Горски плодове

Боровинките и другите горски плодове са отлични източници на естествени антиоксиданти и способстват за цялостното здраве на кожата и всички органи. Те също оказват помощ в битката с увреждането от слънцето.

Като цяло плодовете и зеленчуците са от изгода за кожата, като обезпечават оптимално здраве и управляват медицинските проблеми. Витамин А (намиращ се в морковите) оказва помощ за изчистване на акнето и поддържа кожата здрава.

6. Консултация с експерт

Както при всяко здравно положение, самостоятелните вариации в аргументите за розацея и отговорите на диетичните промени изискват персонализирани насоки. Консултацията с кожен лекар или регистриран диетолог с опит в лекуването на розацея може да даде персонализирани препоръки, съобразени с самостоятелните потребности.

Диета при розацея – Обобщение

В умозаключение, до момента в който диетичните корекции могат да играят роля в ръководството на розацеята при някои хора, няма универсална диета за това положение.

Разбирането на персоналните дразнители, осъществяването на постепенни диетични промени и търсенето на професионални насоки са решаващи стъпки към по-добро ръководство на розацеята и минимизиране на въздействието й върху всекидневието.

Балансирането на хранителния избор с други тактики за ръководство може да даде опция на хората да направляват по пътя си към розацеята с по-голям надзор и убеденост.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР