Въпреки че между Китай и Русия има области на разногласия

...
Въпреки че между Китай и Русия има области на разногласия
Коментари Харесай

Джеймс Ставридис: Западът трябва да се обедини за да се изправи срещу страховития тандем на Русия и Китай

Въпреки че сред Китай и Русия има области на различия и конкуренция, в геополитически смисъл обаче двете страни се допълват взаимно и дружно образуват застрашителен тандем, сигурен е някогашният главнокомандващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис. Както той написа в публикация за Bloomberg, Съединените щати би трябвало да тласнат световните демокрации към единение на задачите пред лицето на съгласуваните дейности на Москва и Пекин, тъй като в случай че китайско-руските връзки се задълбочат, те ще имат съществено влияние върху доста значими въпроси, пред които е изправена интернационалната общественост.

Между Съветския съюз и Китай през последните десетилетия на Студената война, имаше прекомерно лимитирано съдействие или единение, само че през днешния ден е налице бързо възходящо доближаване сред Москва и Пекин. Джеймс Ставридис, някогашен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, в своя публикация изяснява на читателите на Bloomberg какъв брой сериозна е тази връзка и какво значи тя за Съединените щати и техните съдружници.

Както написа Ставридис, Русия и Китай споделят дълга традиция на властническо ръководство и комунистическа идеология. Те имат обща злост към всевъзможни интернационалните дейности, които не им разрешават да се намесват във вътрешните работи на суверенна страна, изключително когато това включва нарушение на правата на индивида.

Във външната си политика Китай и Русия са заинтригувани от основаването на нови интернационалните организации като опция на ръководените от Съединени американски щати институции в Бретън Уудс, които се появиха след Втората международна война. Те сътвориха и интензивно се включват в Организацията на Договора за групова сигурност, Шанхайската организация за съдействие и новото Всеобхватно евразийско икономическо партньорство, Азиатската група за свободна търговия.

След това идва дневният ред на възходящо военно съдействие. През есента на 2018 година, към границата сред Русия и Китай се организираха най-големите военни учения от края на Студената война, наречени Восток-2018. Руски и китайски военни кораби постоянно организират взаимни учения освен в северната част на Тихия океан. Те са ситуирани дружно в Източното Средиземноморие, Северния Атлантик и Балтийско море.

И двете страни неотдавна оповестиха взаимна задача за изпращане на пилотирана станция на Луната. Разбира се, има области на различия и конкуренция сред Китай и Русия, само че в геополитически смисъл двете страни се допълват взаимно и дружно образуват страховит тандем.

От позиция на Съединени американски щати и Запада, продължава Ставридис, тази възходяща общественост провокира паника, изключително в случай че страните засилят координацията на политиките си, споделят военни бази, оферират взаимно специфични стопански привилегии и обменят военни технологии като хиперзвуковите ракети и кибероръжията.

По-тесните китайско-руски връзки ще имат огромно въздействие върху голям брой значими проблеми, пред които е изправена интернационалната общественост, от Тайван и Украйна до световните права на индивида и разпространяването на нуклеарно оръжие от Северна Корея и Иран.

По мнението на някогашния главнокомандващ войските на НАТО, в отговор Съединените щати би трябвало да тласнат световните демокрации към единение на задачите пред лицето на съгласуваните дейности на Москва и Пекин. Ключовите детайли на тази политика би трябвало да включват привличане на Индия към Запада посредством комерсиално и военно съдействие, подсилване на съдействието за киберсигурност, основаване на нови организации за свободна търговия и подсилване на сигурността и мултинационалните институции като Организацията на Северноатлантическия контракт /НАТО/, Световната банка и Международната валутна фонд.

„ Докато двете властнически суперсили се сближават, Западът би трябвало да реагира групово – като се стартира с обединен фронт пред лицето на възходящата опасност на Русия за Украйна “, заключава Джеймс Ставридис.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР