Въпреки че киностудиата в Холивуд обикновено правят всичко възможно, за

...
Въпреки че киностудиата в Холивуд обикновено правят всичко възможно, за
Коментари Харесай

Холивуд спира да угажда на Китай

Въпреки че киностудиата в Холивуд нормално вършат всичко допустимо, с цел да обезпечат премиера на филмите на китайските пазари, наподобява, че нещата стартират да се трансформират. Последните години потвърдиха, че американският кино пазар може би не се нуждае безусловно от Китай и че цензурирането на филмите им, с цел да се угоди на китайското държавно управление, към този момент не си коства напъните, написа в. Сега.

Никоя година не е потвърдила тази наклонност по-добре от 2022-ра, написа " Giant Freakin Robot ". През тази година към този момент имаше два огромни холивудски блокбастъра, които избраха да не угаждат на китайските цензори. Първият беше " Топ Гън: Маверик " , който реши да не отстранява тайванското знаме от крайния артикул. Комунистическата партия в Пекин от дълго време твърди, че Тайван е китайска територия, а не самостоятелен самоуправляващ се остров. В отчетите се споделя, че китайски спонсор на " Топ Гън: Маверик " е настоял студиата да отстрани тайванското знаме от бомбеното яке на Том Круз. Изглежда обаче, че неналичието на премиера в Китай няма огромно значение, защото той към този момент е най-големият касов триумф за годината, привличайки 600 милиона $ на вътрешния пазар и над 1,1 милиарда в международен мащаб.

" Баз Светлинна година " беше изправен пред сходно решение. Филмът, в който Крис Евънс озвучава космическиq рейнджър от " Играта на играчките ", съдържа къса сцена с целувка сред лица от един и същи пол. " Дисни " реши да остави сцената, което значи, че Китай евентуално няма да разреши стартирането на кино лентата, защото техните цензори нормално блокират хомосексуалните подиуми. В този случай рискът не се изплати, защото продукцията се оказа първият финансов и естетически неуспех на Pixar.

Може би един от най-ярките образци за това, че Холивуд към този момент не се нуждае от доходи от китайския пазар, " Спайдърмен: Няма път към дома " през 2021 година В него имаше кулминационна крайна борба към Статуята на свободата. Когато китайските цензори желаеха сцените със Статуята на свободата да бъдат изрязани или понижени, " Сони " отхвърли. Въпреки че не беше пуснат в Китай, " Спайдърмен: Няма път към дома " се трансформира в един от най-касовите филми на всички времена, като събра над 1,9 милиарда $ в международен мащаб.

Холивудското глезене на китайската цензура от дълго време е процедура, с която доста кинотворци не са съгласни. От финансова позиция студиата може би са били принудени да се придържат към условията на Пекин, защото Китай от дълго време е вторият по величина кино пазар в света във връзка с приходите от боксофиса. През епидемиологичната 2020 година Китай даже лиши короната на боксофиса от Северна Америка, трансформирайки се в най-големия кино пазар в света. Той остана на трона и през 2021 година, само че в този момент, през 2022 година, нещата се върнаха в естественото русло.

Китай нормално пуска по 30 до 40 задгранични заглавия в кината си всяка година, като вместо това избира да показва личните си патриотични филми. Тъй като Китай приема по-малко задгранични филми от всеки път - единствено 20 през предходната година - холивудските студиа евентуално към този момент не желаят да им " играят по свирката ", с цел да получат достъп на китайските пазари. Макар че към момента ще има продуценти, които преследват финансово печелившия китайски боксофис (като Universal с " Джурасик парк " ), наподобява, че тази наклонност постепенно стартира да отслабва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР