Въпреки че има избран управител, учредяването на "Екобус Пловдив" не

...
Въпреки че има избран управител, учредяването на "Екобус Пловдив" не
Коментари Харесай

Новото пловдивско транспортно дружество "Екобус" се спъна в Общинския съвет

Въпреки че има определен шеф, учредяването на "Екобус Пловдив " не се състоя Съветниците видяха опасност в желанието на Общината да апортира общински парцел Предложението в същия му тип ще бъде още веднъж импортирано на идната сесия на Общински съвет
Благодарение на образувалото се болшинство в Общинския съвет (ОбС) в своя мандат кметът на Пловдив Здравко Димитров работи на несъмнено. Толкова несъмнено, че дори не участва персонално на сесиите, с цел да стимулира предложенията си.

Миналата седмица обаче, тази сигурност му изигра неприятна смешка. Един от най-важните планове за града, а точно - учредяването на общинско транспортно сдружение " Екобус Пловдив ", ръководещо електрическия превоз, който Пловдив желае да развие, бе отсрочено във времето, откакто не събра нужните гласове на съветниците.

Вече бе взето р. Като естествено продължение на афишираното от общината предпочитание да има личен градски превоз, бе импортирано предложение за неговото основаване от кмета Димитров.
Реклама
Изненадващо обаче, това не се увенча с триумф. Причината е, че не беше достигнато нужното квалифицирано болшинство (34 от общо 51 съветника), което е изискуемо, когато има апортна вноска. А апорт трябваше да има, тъй като съгласно общината би трябвало да се обезпечи терен за база на сдружението. Отсъствието на огромен брой съветници (освен самия кмет) разреши на опозицията в лицето на " Демократична България " и Българска социалистическа партия да съумеят да забавят решението в този му тип. Така в гласуването на предлагането участваха единствено 37 присъстващи съветника.

Още по-изненадващо беше, че разисквания по тематиката нямаше. Това провокира остратата реакция на съветничката от опозицията от Демократична България Веселина Александрова, която назова съвета " фарс и щемпел на администрацията. "

От Общината потвърдиха за " Капитал ", че на идната постоянна сесия (26.05) предлагането ще бъде импортирано още веднъж за разглеждане, без да се променя. Горчивият опит с апортите Имотът за " Екобус " е 18 дка и се намира в непосредствена непосредственост до гара " Тракия ", където от ден на ден се търсят терени за застрояване, заради съществуването на огромна свободна повърхност. Според проекторешението, импортирано в Общински съвет, пазарната му оценка е 2,7 млн.лв. Имотът е със статут за транспортни действия и промени няма да се постановат.

" Смятаме, че определеният парцел е най-подходящ от всички обследвани общински терени, защото се намира в непосредствена непосредственост до жп гарата на регион " Тракия " и е задоволително огромен, с цел да се развие в зарядна инфраструктура за електрически рейсове. ", разясниха от общинската администрация пред " Капитал ".
Предложението няма да търпи промени макар реакцията на съветниците и още веднъж ще бъде импортирано от кмета Димитров на идната сесия Фотограф: Владислав Христов Реклама
Община Пловдив има много трагична история с такива апорти. Именно този горчив опит беше маркиран от Александрова. " Доказателство за това е миналата точка, която гласувахме ", разяснява тя на сесията, визирайки терен от, за връщането на който общината изгуби други 7 общински парцели.

Друго доказателство е банкрутиралото сдружение Георги Самуилов и други локални предприемачи.

Избраният за шеф Търпов отхвърли да разяснява пред " Капитал " решението на Общински съвет с обяснението, че към момента не е назначен на съответната позиция и не съставлява сдружението. Втори опит с общински рейсове " Екобус Пловдив " е дългогодишният идеал на общината да си върне най-малко частично контрола върху градския превоз, след упоменатата нагоре приватизация. Общината е единствената огромна в България, в която целият градски превоз е частен. В момента той освен че не дава отговор на потребностите на жителите и на възходящ град като Пловдив, само че и коства прескъпо на общинския бюджет.

По думите на общинската администрация, създавайки общинско сдружение, се търси точно смяна на статуквото, съществуващо повече от 10 години. Едновременно с това сдружението си слага за цел решаването на още два казуса: мръсния въздух и градските тапи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Войната в Украйна 1 Транспорт 2 Право 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Здравеопазване Реклама
Това обаче е единствено на хартия, защото даже и в по-дълъг период, какъвто е, се планува оперирането единствено по 2 линии и то не по някои от към този момент съществуващите, а създаване на нови такива, които ще обслужват най-вече учебните заведения и университетите в града.

20 е-буса, които ще оперират наред с всички останали транспортни средства, едва ли ще са особена смяна в атмосферата на Пловдив, само че са някакво начало.

Идеята, стартирана от общината, е напълно за европейско финансиране за закупуване на електробусите, като от Общината нямат съответна концепция какви стратегии ще бъдат препоръчани в новия програмен интервал и по кои от тях ще могат те да аплайват.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР