Въпреки че е спорно дали растенията могат да усещат светлина,

...
Въпреки че е спорно дали растенията могат да усещат светлина,
Коментари Харесай

Как растат растенията в космоса?

Въпреки че е противоречиво дали растенията могат да усещат светлина, миризма, тон, усет и досег, има едно нещо, което е несъмнено и известно на актуалната просвета. Растенията имат неповторима дарба да “усещат ” гравитацията, с цел да знаят накъде да порастват.

Изследователите, които работят към Японската аерокосмическа изследователска организация, ще проведат втори рунд на опита Plant Gravity Sense, незабавно щом нужните за това материали бъдат доставени на “Международната галактическа станция ”. Научният екип желае да откри по какъв начин растенията схващат накъде да порастват в отсъствието на гравитация. Резултатите могат да са от извънредно значимо значение и да оказват помощ за увеличението на добива както тук, на Земята, по този начин и при по-нататъшно обработване на растения при дълготрайни галактически експедиции.

Проучването е фокусирано върху клетъчните процеси в растението Arabidopsis thaliana, растение, което е роднина на зелето. Генетичните характерности на това растение са доста елементарни и са доста добре изучени. Доброто познаване на това растение разрешава на откривателите елементарно да разпознават измененията, които настъпват като резултат от акомодацията при условия на микрогравитация.

В частност изследователският екип ще проучва по какъв начин се трансформира концентрацията на калций в клетките на растения, които в началото са отглеждани в условия на микрогравитация, след което по-късно са изложени на 1 g – гравитация, близка до земната. Отдавна се знае, че концентрацията на калций се трансформира в отговор на температура, досег и при смяна на посоката на гравитацията на Земята.

“Растения, които са култивирани в космоса, не са подложени на гравитация и нямат опит с посоката на гравитацията и може би не могат да образуват гравитационни датчици, които дават отговор на характерната посока на гравитационните промени ”, оповестява доктор Хитоши Тацуми от Нагойския университет.

Изследователите употребяват центрофуга, която се намира в модула “Кибо ” на японския сегмент на “Международната галактическа станция ”. Там елементарно може да се следи отговорът на растението при преход сред микрогравитация и симулирана 1g гравитация. Екипът ще употребява това с цел да се ревизира дали растенията усещат промени при гравитационно ускоряване и дали равнището на калций се трансформира в клетките.

Резултатите от този опит могат да имат голямо значение и даже да има опция за трансформация на гравитационното “усещане ” на растения тук, на Земята. Това би могло да помогне и при битката с дефицита на растителни храни тук, на Земята, както и при развъждането на растения при дълготрайни галактически задачи.

Инфо: SpaceREF (от прес-съобщение на НАСА)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР