Въпреки че е доста зает, Бил Гейтс намира време за

...
Въпреки че е доста зает, Бил Гейтс намира време за
Коментари Харесай

Бил Гейтс обяви кои са любимите му книги за 2018 г.

Въпреки че е много ангажиран, Бил Гейтс намира време за четене. Той постоянно предлага стойностни книги на почитателите си и за края на тази година е подбрал 5 книги, които би трябвало да прочетете, или пък да ги подарите на другари. пише dama.bg.

„ Когато сформирам листата с най-хубавите заглавия на годината, нормално не взимам поради това дали някоя книга става за добър подарък, но тазгодишната селекция е формирана от книги, които са идеални за подарък. “

Всички заглавия са нехудожествени произведения и, за жалост, към момента не са на българския пазар, само че можете да си ги отбележите за бъдещо четене или да ги намерите в оригинал.

А ето и кои са предложените книги:

1. „ Образована “ от Тара Уестоувър ( " Educated ", Tara Westover)

Един в действителност вълнуващ спомен.

Тара Уестоувър е на 17 години, когато за първи път стъпва в класна стая. Отгледана от мормони в планините на Айдахо, с татко, който има вяра във всевъзможни конспирации, Тара се е научила по какъв начин да оцелее, когато Страшния съд пристигна, само че не знае по какъв начин да оцелее в същинския свят.

Семейството на Тара е толкоз откъснато от обществото, че младото момиче даже не е виждало доктор през живота си. Баща ѝ не разрешава никой от фамилията да върви на прегледи и всевъзможни болежки, даже изгарянията от детонация, се третират вкъщи.

Но младото момиче не се помирява с ситуацията. Тара, която няма никакво обучение, стартира да се образова сама. Тя се оправя толкоз добре, че съумява да влезе в Бригъмския университет. Там тя печели стипендия от фондацията на Бил Гейтс и стартира да учи в Кеймбридж, където получава докторска степен.

Гейтс е интервюирал Уестоувър и споделя: „ Способността ѝ да се самообразова просто ме изумява. Бях доста разчувствуван да поговоря с нея за книгата ѝ. “

2. „ Ничия войска: Автономните оръжия и бъдещето на войната “ от Пол Шар ( " Army of None ", Paul Scharre)

Пол Шар е бил офицер в американската войска, а по-късно работи и в екипа на министъра на защитата. Книгата му ни предлага един провокативен взор към изкуствения разсъдък и самостоятелните оръжия, които сами избират задачите си. „ Първият ми опит да се възпитавам за самостоятелните оръжия, беше цялостен неуспех. Тогава бях подхванал книга, която беше доста суха и звучеше остаряло, споделя Гейтс. След няколко месеца обаче започнах „ Ничия войска “... Това беше книгата, която бях чакал. Не мога да ви опиша какъв брой мощно я предлагам “.

3. „ Лоша кръв “ от Джон Кариру ( " Bad Blood ", John Carreyrou)

Още една забавна нехудожествена книга. Тя споделя за възхода и падението на „ Теранос “ – софтуерна стартъп компания за милиарди долари, която провокира голям скандал.

През 2014 година основателката на „ Теранос “ – Елизабет Холмс, е считана за женския вид на Стив Джобс – брилянтна предприемачка, която напуща Университета Станфорд, с цел да се посвети на фантазиите си. Нейната компания дава обещание да революционизира медицината посредством машина, която прави доста по-бързи и по-лесни кръвни проби. Множество вложители поддържат плана ѝ и цената на компанията се повишава на цели 9 милиарда $. Има единствено един проблем – обещаната технология въобще не работи.

„ Лоша кръв “ показва следствието на Джон Кариру, който не се е спрял пред нищо, с цел да доближи до истината.

4. „ 21 урока за 21 век “ от Ювал Ноа Харари ( " 21 Lessons for the 21st Century ", Yuval Noah Harari)

Ювал Харари визира 21 наболели тематики от миналите години. Въпроси като: Как да запазя свободата си, когато огромните корпорации следят всяка моя стъпка онлайн? Как се трансформира работната среда и по какъв начин да се подготвим? Как можем да се оправим с тероризма?„ Харесвам всичко, което Харари написа, и последната му книга не е изключение “, споделя Гейтс.

5. „ Ръководство за медитация и осъзнатост “ от Анди Пъдикомб ( " The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness ", Andy Puddicombe)

Анди Пъдикомб е някогашен будистки духовник, чиято задача е да накара хората да отделят 10 минути от деня си, с цел да поспрат, да седнат и да медитират.

Бил Гейтс признава, че неговото младо Аз несъмнено би се присмяло на книгата, само че медитацията е новото му обичано занятие, което му оказва помощ да се концентрира, по тази причина и предлага да прочетете тази книга. Тя стартира с персоналното премеждие на Анди Пъдикомб, който от елементарен студент се трансформира в будистки духовник, а по-късно в детайли ни изяснява по какъв начин да медитираме.

Коя от книгите бихте прочели?

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР