Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са нанесли въздушни

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са нанесли въздушни
Коментари Харесай

Войната днес: Бой за всяка улица в Северодонецк

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) оповестиха, че са нанесли въздушни удари по съветски позиции Херсонска и Николаевска област през миналата нощ, до момента в който през днешния ден в основния Севедонецк в Донбас се водеха яростни боеве за всяка улица, предадоха международните и украинските медии.

Украинската авиация е поразила надлежно формация от войски и хранилища за муниции край Херсон и Николаев.

Положението в Източна Украйна, където се водят най-тежките боеве, остава непроменено съгласно сводката.

Денис Пушилин, водач на самообявилата се Донецка национална република, сподели в телевизионно изказване нощес, че сепаратистите и съветските войски са напът да завладяват Светогорск, град, до който се намира един от най-важните съветски православни манастири в Украйна.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Melania rests as she works clearing the rubble of a temple that was destroyed during attacks in Gorenka on the outskirts of Kyiv Ukraine Monday June 6 2022 AP BTA.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Мелания си почива, откакто е разчиствала останките на храм, опустошен от съветски удар в Горенка, в покрайнините на Киев. Снимка АП / Българска телеграфна агенция
Пушилин удостовери и гибелта на съветския военачалник Роман Кутузов в боевете в района, за която беше обявено в неделя.

Олексий Арестович, консултант на украинския президент, предвижда нощес, че в най-лошия случай съветските сили ще завладяват основния град Северодонецк и ще стартират блокада на Славянск.

На ВСУ следва “много сложна седмица”, сподели Арестович.

Руските войски напредват към Славянск, който е друга тяхна основна цел в Донбас.

Днес “Ню Йорк таймс” написа, че високотехнологичните западни оръжия към този момент стигат до Украйна по-бързо от знанията по какъв начин нейните бойци да си служат с тях. Те употребяват “Гугъл транслейт” (функцията за превод на търсачката), с цел да прочетат инструкциите.

Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски продължава да упорства за повече и по-модерни западни оръжия, отбелязва английският “Дейли Телеграф” и цитира Зеленски да споделя, че ВСУ се държат край Северодонецк, само че “те (руснаците) са повече и по-силни”.
Улични боеве в Северодонецк
Украинските войски се биеха с съветските за всяка улица измежду руините на Северодонецк през днешния ден, пробвайки се да запазят отвоюваното в изненадваща контраатака, която обърна хода на една от най-кървавите сухопътни борби във войната, написа Ройтерс.

Битката за дребния промишлен град се очерта като решaваща в Източна Украйна. Русия концентрира офанзивата си тук с вярата да реализира една от декларираните цели на войната - изцяло да завладее Луганска област за своите сепаратистки проксита, отбелязва организацията.

След като се отдръпнаха от съвсем целия град поради съветското нахлуване, украинските сили минаха в изненадваща контраофанзива предходната седмица, изтласквайки руснаците от част от градския център. Оттогава двете армии се бият по булевардите, като и двете настояват, че са предизвикали големи жертви на съперника си.

Преди украинската контраатака изглеждаше, че Русия е напът да обкръжи украинския гарнизон в Луганска област, пробвайки се да отреже основния път към Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск - от другата страна на река Сиверски Донец.

След контраатаката Зеленски изненадващо посети Лисичанск, показвайки персонално, че Киев към момента има отворен път към войските си в региона.

Британското министерство на защитата заяви през днешния ден, че Русия още се пробва да отреже Северодонецк, като настава от север, покрай Изюм, и от юг, покрай Попасна. Министерството означи, че съветският прогрес откъм Попасна е в застой от предходната седмица, до момента в който обстрелът откъм Изюм демонстрира, че руснаците приготвят ново нахлуване.

" Русия съвсем несъмнено има потребност да реализира пробив по най-малко една от тези оси, с цел да трансформира тактическите завоевания в триумф на оперативно равнище и прогрес към политическата цел да управлява цялата Донецка област ", сподели министерството.

Донецкият регионален шеф Павло Кириленко сподели по украинската телевизия, че обстрелът по фронтовата линия е непрестанен, като Русия се пробва да настъпи към Словянск и Краматорск, двата най-големи града в региона, следени от Украйна.

Кириленко сподели, че се поставят старания да бъдат евакуирани хората от градовете, някои от които са атакувани непрекъснато, включиотелно Словянск, където е останала една четвърт от популацията, към 24 000 души.

Междувременно, съветският министър на защитата Сергей Шойгу сподели, че окупираните от Русия украински пристанища Бердянск и Мариупол са подготвени да възобновят износа на зърно. Украйна споделя, че всяка такава доставка, проведена от територия завзета от Москва, се равнява на обир, отбелязва Ройтерс.

Зеленски сподели, че Киев последователно получава " специфични антикорабни системи " - най-хубавия метод да пробие съветската обсада на украинските пристанища.

Кремъл заяви, че с цел да стартира износът от следените от Украйна пристанища, Киев първо би трябвало да ги почисти от мини. След това Русия би могла да инспектира и да ескортира корабите до интернационалните води, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР