Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град

...
Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град
Коментари Харесай

Въоръжени нападения в Иран, има убити

Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град Изех, при което са били убити минимум петима души, в това число младо момиче, и са били ранени цивилни и чиновници на силите за сигурност, заяви държавната телевизия, на която се базира Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

При настрана нахлуване въоръжени лица са простреляли двама членове на иранската паравоенна организация Басиджи в  град Исфахан, оповестява организация ИРНА. И при двете набези се оповестява, че въоръжените лица са карали мотоциклети.

Не стана ясно незабавно какви са претекстовете за нападенията и дали те са свързани с общонационалните митинги, които раздрусаха Иран през последните два месеца. По данни на държавната телевизия при стрелбата в Изех са били ранени още 10 души, в това число чиновници на силите за сигурност.

Валиолах Хаяти, заместник-губернатор на провинция Хузестан, където се намира Изех, съобщи пред държавната телевизия, че измежду убитите има младо момиче и жена.

Държавната телевизия заяви, че групи от няколко десетки протестиращи са се събрали в разнообразни елементи на Изех късно през вчерашния ден, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли камъни по полицията, която е употребила сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. Свързани с страната медии оповестиха също, че някой е запалил шиитска религиозна семинария.

Някои от митингите бяха съпроводени с принуждение пи разпръскването на несъгласните с политиката на държавното управление от страна на силите за сигурност. В последно време в Иран бяха осъществени редица набези, за които бяха упрекнати сепаратисти и религиозни екстремисти, в това число пукотевица в огромен шиитски храм предишния месец, при която починаха над 10 души и за която отговорност пое групировката " Ислямска страна ".

Протестите в Иран бяха разпалени от гибелта на 16 септември на 22-годишна жена, арестувана от нравствената полиция на страната,  и бързо прераснаха в апели за събаряне на ръководещите ирански духовници и преустановяване на теокрацията, открита след Ислямската гражданска война от 1979 година

Според " Активисти за правата на индивида в Иран ", група, която следи продължаващите към този момент няколко месеца безредици, при последната вълна от митинги са убити минимум 362 души, а 16 033 са задържани. Групите за отбрана на правата упрекват силите за сигурност, че стрелят с бойни патрони и малокалибрени оръжия по стачкуващите и ги бият с палки.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР