Ваня Григорова от КТ Подкрепа“ заговори за сива бедност, а

...
Ваня Григорова от КТ Подкрепа“ заговори за сива бедност, а
Коментари Харесай

Задава ли се финансов махмурлук след празниците?

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ заприказва за сива беднотия, а Тихомир Тошев изясни по какъв начин бедните затъват във финансовото тресавище

Българите с по-ниски приходи оголват бюджета си в еуфорията за изкарване на едни хубави празници и през януари им е доста мъчно, изпадат в усложнение. Това сподели кредитният съветник Тихомир Тошев, откакто водещият на „ Тази заран “ по бТВ Златимир Йочев попита дали се задава финансов махмурлук след празниците. Изхарчихме всичко и в този момент стартира да ни боли главата, до момента в който си мислим какво ще вършим през януари, сподели журналистът. 

„ Колко са хората в усложнение е мъчно да се каже, защото има един бранш, който аз назовавам сивата беднотия. Той не се записва от страната, тъй като критериите, с цел да се броиш безпаричен и да имаш право на подкрепяне, са извънредно рестриктивни “, посочи пък икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

„ Поради това преди няколко години правихме отчет, в който се опитахме да оценим тази сива беднотия. Бяха към 1,5 млн. хората, които преди към пет години не можеха да покриват базовите си потребности. Ако приказваме за работещите небогати, те са към 10-11 % от българските жители. Хората на минимална работна заплата са към 600 000 “, добави тя. 

„ След затварянето поради COVID-19 в този момент имаше една празнична еуфория. Заведенията и скъпите хотели бяха цялостни. Хората се отпуснаха. За сметка на това някои ще изкарат в този момент няколко по-трудни месеци “, сподели пък Тошев. 

„ Има растеж на бързите заеми, което вкарва много хора в неспособност да вържат бюджета, да заплащат заемите. Някои са с по пет-шест бързи заема “, добави той.

„ Бързият заем би трябвало да е дребна сума за къс интервал. Повечето компании оферират да вземете до 6000 лв.. Ако вземем банков заем 3000 за три години, ще плащаме 93 лв. месечна вноска, а за целият интервал ще върнем 3335 лв.. Ако обаче изтеглим бърз при същите условия, месечната вноска ще е 222 лв., а ще върнем общо 8000 лв. “, разясни кредитният съветник.

„ Много хора, когато теглят бързия заем тази разлика от близо 130 лв. не им наподобява проблем, само че това оскъпяване (в първия случай с 335 лв., а във втория – с 5000) води до усложнения и те теглят нови заеми, с цел да могат да платят няколко вноски. Получава се серпантина, която води към финансово тресавище, от което не могат да излязат “, предизвести той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР