Външният министър на Завбия Стенли Какубо каза в свое изявление,

...
Външният министър на Завбия Стенли Какубо каза в свое изявление,
Коментари Харесай

Осъден на затвор замбиец загина в Украйна. Лусака търси отговор от Кремъл

Външният министър на Завбия Стенли Какубо сподели в свое изказване, че Русия е уведомила Замбия за гибелта на Лемехани Ниренда през септември, само че не е предоставила повече детайлности. Замбийският студент е излежавал присъда в затвор със междинна степен на сигурност в покрайнините на Москва, откакто е бил наказан за нарушение на съветското законодателство, само че не е ясно закононарушението, осъществено през април 2020 г. 

" Правителството на Замбия изиска от съветските управляващи незабавно да дават информация за събитията, при които замбийски жител, излежаващ присъда в затвор в Москва, може да бъде вербуван да се бие в Украйна “, сподели Какубо, представен от организация " Ройтерс ". 

Спекулации за това, че Русия вербува пандизчии, които да изпрати на фронта в Украйна, витаят от месеци. Преди време даже се появиха фрагменти в интернет, на които се вижда по какъв начин Евгений Пригожин, основателят на " ЧВК Вагнер " обикаля пандизите, с цел да търси " свежа кръв " за бойното поле. 

Не излиза наяве по какъв начин замбиецът е бил вербуван и от кого. 

Според казаното от замбийския външен министър 23-годишният юноша, който е учил нуклеарно инженерство в университет в Москва, е наказан на девет години и шест месеца затвор. Според изказванията на бащата става дума за трафик на опиати. 

Останките му са превозени до съветския граничен град Ростов в подготвеност за репатриране в Замбия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР