Външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че е

...
Външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че е
Коментари Харесай

Скопие: Не може да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров съобщи, че е невероятно да градиш другарство, в случай че оспорваш идентичността на съседа, съобщи МИА.
Димитров разяснява нощес пред Телма ТВ желанието на България македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в рамката на присъединителните договаряния на Скопие с Европейски Съюз.

Външният министър на Северна Македония съобщи, че езикът не е въпрос на признание от страни и че в 21-и век никой не може да отхвърли правото на самоопределяне и самоизразяване, изключително в Европа. Той се спря и на политическата декларация сред България и тогавашната Република Македония от 1999 година, съгласно която двустранните документи се подписват на конституционните езици на двете страни, като акцентира, че тази уговорка е изцяло симетрична и реципрочна и в нея двата езика имат еднообразно състояние в връзката.

Димитров съобщи, че македонската еднаквост и език не могат да бъдат предмет на договаряния, изключително след подписването на Преспанския контракт с Гърция, само че също и тъй като Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

" Ние сме претенденти (за участие в ЕС) от 15 години, получихме " зелена светлина " на 26 март с поддръжката на България, която показа гледната си точка по въпроса в протокола от срещата. Нашата задача в този момент е да достигнем до разбирането, че никой не може да визира нещо свято - езика и идентичността - и да построим общо бъдеще. Още повече, че споделената ни история не би трябвало да ни разделя, а да ни сближава. Това ще бъде доста мъчно, ще е нужна доста работа и мъдрост. Не е допустимо да градиш другарство, в случай че оспорваш идентичността на съседа. Ако българската дълготрайна цел е да бъде близка със Северна Македония, това настоящо оборване ни раздалечава ", акцентира Никола Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР