Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи изрази позиция,

...
Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи изрази позиция,
Коментари Харесай

Османи обяснява защо Скопие отхвърля френското предложение


Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи изрази позиция, че гласуването в българския парламент през днешния ден ще блокира дълготрайно европейския развой на разширение и ще сковава Договора за добросъседство сред Република Северна Македония и България.

В обява във "Фейсбук " Османи изясни за какво е отхвърлено предлагането на френското председателство. Две думи стоят сред триумфът и неуспехът на Европейския съюз в района, написа Буяр Османи и изяснява, че това са - първата е протокол в преговорната рамка, а другата „ отваряне” в параграф 6 от заключенията на Съвета.

Гласуване на резолюцията в българския парламент, в която се слага акцент точно върху тези два въпроса, ще блокира дълготрайно европейския развой и паралелно с това ще сковава инструментите от контракта за другарство за дълъг интервал, написа още Буяр Османи.

Трябваше да откажем предложение за преговорна рамка в тази му форма точно поради частите от него, за които българската страна без никакви причини сподели недоумение, твърди външният министър.

На взаимна конференция с вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, Буяр Османи съобщи, че първо Скопие би трябвало да види какво е гласувало българското Народно заседание и да види крайното предложение на френското председателство:

"Досега имахме работна версия, в която останаха някои недефинирани въпроси като въпросът за протокола, на който ние гледаме като на парадигма на историческите тълкования. Мисля, че в случай че има политическа воля, може да се намерят решения в идващите няколко дни ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР