Външният министър на Латвия предяви претенции за най-висшия пост в

...
Външният министър на Латвия предяви претенции за най-висшия пост в
Коментари Харесай

Латвийски министър с амбиции за най-високия пост в НАТО

Външният министър на Латвия предяви искания за най-висшия пост в НАТО, заявявайки, че алиансът се нуждае от човек, който да реализира консенсус, да се ангажира с по-високи разноски за защита и да има ясна визия за това по какъв начин да се оправи с Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се НАТО да избере нов общоприет секретар на идната си среща на върха във Вашингтон през юли. Йенс Столтенберг, някогашният норвежки министър-председател, е най-високопоставеният граждански представител на алианса от 2014 година насам. Мандатът му беше удължаван четири пъти по време на войната в Украйна.

" Ще имаме 32 страни. Да обединим 32 страни по която и да е тематика е огромно предизвикателство и се нуждаем от човек, който да реализира консенсус и да може да работи с всички съдружници, с цел да тласне всички напред в една посока ", съобщи латвийският външен министър Кришанис Каринш пред кореспонденти в централата на НАТО.

" Следващият общоприет секретар би трябвало да има ясна визия за бъдещата роля на НАТО, за това по какъв начин ще се уголемява и по какъв начин ще работи за въздържане на Русия ", сподели Каринш. Според него е значимо да не се всява суматоха, като в същото време се признае " напълно действителната опасност, която съставлява Русия ", и да се работи дружно за нейното въздържане.
" Това е осъществимо. Можем да го създадем, в случай че сме спокойни, само че доста решителни ", добави той.

Едно от провокациите пред сегашния началник Столтенберг е да помогне за убеждаването на Турция, дружно с Унгария, да поддържат кандидатурата на Швеция да стане 32-рият член на НАТО. Представители на НАТО се надяват, че въпросът ще бъде решен до срещата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и неговите сътрудници във Вашингтон. Телевизионните камери уловиха през вчерашния ден несръчен миг, когато външните министри от НАТО се събраха за обичайната групова фотография по време на срещата в Брюксел - Каринш хвана за ръката турския външен министър Хакан Фидан и сподели на всеослушание: " Сега всички чакаме, всички чакаме. Чувате го от всички нас. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР