Външният министър Борис Джонсън все по-упорито изразява позиции относно Brexit,

...
Външният министър Борис Джонсън все по-упорито изразява позиции относно Brexit,
Коментари Харесай

Борис Джонсън срещу Тереза Мей за това колко "мек" да бъде Brexit

Външният министър Борис Джонсън все по-упорито показва позиции по отношение на Brexit, които са доста по-крайни от тези на Тереза Мей

Още по тематиката
Англия не изключва опцията да наложи визи на страни като България

Според Мишел Барние, основния договарящ от страна на Европейски Съюз за Brexit, този въпрос занапред ще се дискутира
28 сеп 2017
Англия изиска две години временен интервал след Brexit

Премиерът Тереза Мей съобщи, че правата на жителите на Европейски Съюз ще бъдат обезпечени след излизането на страната от съюза
24 сеп 2017
Англия желае съдружничество с Европейски Съюз за сигурност и защита

Предложението е за нов контракт с Европа след Brexit, който да обезпечи равномерен преход
19 сеп 2017
Лейбъристи желаят втори референдум за Европейски Съюз против ограничаване на трудовата миграция

Кабинетът " Мей " желае преходна договорка, близка до актуалното участие на страната в Европейски Съюз
11 сеп 2017

Въпреки прагматичността на тази позиция министър председателят може да се сблъска със сериозна опозиция от страна на твърдото про-Brexit крило на консервативната партия.В ръководещата английска консервативна партия от дълго време царят разлики във връзка с Европейския съюз (ЕС) и договорката, която би трябвало да бъде подписана сред Лондон и Брюксел след напускането на Англия. Но в последните седмици, с наближаването на партийната конференция на торите и речта на премиера Тереза Мей във Флоренция въпросът дали би трябвало да се търси по- " мек " или " корав " вид на излизане от Европейски Съюз, образуването на лагери и конфликтите посред им започнаха да се изострят. А това значи, че Мей ще би трябвало да вземе страна и да рискува вътрешнопартийната си поддръжка или вероятността за уравновесена договорка сред Лондон и Брюксел.

Кой е от всяка страна на барикадата?

Първото крило е на по-умерените тори, които желаят комерсиалните и регулаторните връзки сред Англия и Европейски Съюз да останат оптимално уеднаквени допустимо най-дълго време, с цел да не се стигне до неустановеност за бизнеса и нарушение на стокообмена в дните след формалното овакантяване на Лондон. Този лагер е неофициално воден от министъра на финансите Филип Хамънд и в последно време Мей дава сигнали, че по-скоро клони към него - най-показателният образец беше заявката ѝ във Флоренция, че страната е подготвена да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз и да прави вноски в неговия бюджет две години откакто напусне блока през март 2019 година

Въпреки прагматичността на тази позиция министър председателят може да се сблъска със сериозна опозиция от страна на твърдото про-Brexit крило на консервативната партия по време на годишната конференция на торите. Тя се организира тази седмица в Манчестър и ще бъде плацдарм както за завоюване на " мозъци и сърца " от страна на Мей, по този начин и за съперниците ѝ. Най-сериозният измежду тях е външният министър Борис Джонсън, който организира серия срещи с източноевропейски страни предходната седмица, заявявайки планове, разнообразни от формалните отзиви на английския кабинет. Освен това той даде изявление за таблоида The Sun, в което също " начерта " серия " червени линии " за договарянията, никоя от които не участва в формалната позиция на държавното управление.

Министърът по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис също клони към хардлайнерска позиция и изключи Англия да остане даже отчасти под юрисдикцията на Европейския съд след Brexit.

Потенциални съперници

Най-интересният обожател на твърдия Brexit е депутатът Джейкъб Рийс-Мог, който е определян като най-сериозния кандидат за лидерското място в консервативната партия измежду електората ѝ. На серия странични събития по време на конференцията в Манчестър той съобщи, че няма по какъв начин да има по-лош вид за договорка с Брюксел, тъй като " няма по-лошо от това да сме в Европейски Съюз ", и съпостави отношението на Брюксел към Лондон по време на договарянията с мафиотско. Въпреки че към този момент той отхвърля да има упоритости към лидерското място, разклащането на позициите на Мей вътре в партията или крах в опита да бъде изработен преговорен пробив могат да трансформират това.

Във всеки случай английският министър председател ще има съществени проблеми с разцеплението по отношение на Brexit. Джонсън и Хамънд мъчно могат да останат дружно част от кабинета още прекомерно дълго време, а вероятно клатушкане в която и да е от двете позиции ще докара до провал - или на държавното управление (ако то загуби партийната подкрепа), или на договарянията с Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР