Външните министри на Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ осъдиха

...
Външните министри на Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ осъдиха
Коментари Харесай

Пет държави осъдиха турските действия в Източното Средиземноморие

Външните министри на Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ осъдиха противозаконните дейности на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в източната част на Средиземно море.

Петимата външни министри разискаха на конференция освен Източното Средиземноморие, само че и редица районни рецесии, които заплашват мира и стабилността в този район, написа “Катимерини ”.

В взаимната си декларация, огласена след телеконференцията, те обявиха, че тези действия съставляват „ очевидно нарушаване на интернационалното право “, както е отразено в Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право.

В момента Турция прави шести опит в границите на по-малко от година за сондажни интервенции в морските зони на Кипър.

Петимата министри също осъдиха ескалацията на нарушаванията на гръцкото въздушно пространство от страна на Турция, в това число за полетите над обитаеми места и териториални води.

Министрите също разискаха и осъдиха „ инструментализацията “ на мигрантите от Турция по сухопътната граница с Гърция, както и „ непрекъснатата й поддръжка за нелегално прекосяване на гръцките морски граници ”.

По отношение на Либия те повториха, че двата меморандума за съгласие, подписани през ноември 2019 година сред Анкара и приетото от Организация на обединените нации държавно управление за национално съглашение Файес Ал Сарадж, надлежно са в несъгласие с интернационалното право и ембаргото на Организация на обединените нации за оръжие в Либия.

Комисия на гръцкия парламент утвърди договорката EastMed
Споразумение за подводен газопровод за преместване на газ от нови морски залежи в югоизточната част на Средиземноморието до континентална Европа, подписано от Гърция, Кипър и Израел по-рано през годината, бе утвърдено с огромно болшинство от комисия на гръцкия парламент.

Подписано в Атина от водачите на Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 година, съглашението за тръбопровода EastMed мина първия стадий преди ратификацията с гласовете на ръководещата Нова народна власт, главната опозиционна СИРИЗА и Движението за смяна (KINAL).

Комунистическата партия (KKE) и MeRA25 гласоподаваха срещу, до момента в който „ Гръцко решение ” съобщи, че ще изрази позицията си на пленарното гласоподаване в четвъртък.

След гласуването министърът на енергетиката и околната среда Костис Хадзидакис дефинира съглашението като „ едно от най-важните интернационалните енергийни съглашения, което ще промени пейзажа с газопроводи освен за Гърция, само че и за Европа “.

Тръбопроводът, добави той, също ще даде “практически отговор ” на ревизионизма и провокациите на Турция в Източното Средиземноморие.

Той също по този начин не изключи опцията повече страни, като Египет, да се причислят към плана. „ Крайният маршрут на газопровода е отворен “, сподели той.

Газопроводът с дължина 1900 километра е предопределен да обезпечи различен източник на газ за Европа, която има огромни потребности от сила и зависи значително от доставките от Русия и Кавказкия район. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР