Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранния протокол

...
Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранния протокол
Коментари Харесай

България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство

Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранния протокол към член 12 на Договора за добросъседство и другарство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска означи, че е на съвещанието на междуправителствената комисия тази заран е регистриран напредък във всички пет секторни групи.

" България е страната, която най-силно поддържа евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания. Оттук насетне им пожелаваме триумф по пътя, по който от дълго време желаят да поемат. Надявам се, че с общи старания и нашата поддръжка ще стигнат до там, докъдето жителите на РСМ най-вече желаят да стигнат, а точно - до участие в Европейски Съюз. ", сподели Генчовска, съобщи Българска национална телевизия.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи акцентира, че от през днешния ден връзките сред двете страни отиват на ново равнище.

" За нас е историческа опция, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да стартира договарянията с Европейски Съюз още от на следващия ден и да започва последната фаза от нашето присъединение към Европейски Съюз. Очакваме поддръжка от страна на България, тъй като това е в интерес, с изключение на на жителите на Северна Македония, по този начин и България има интерес към присъединението на Западните Балкани. ", добави Османи.

С 68 гласа " за " Събранието на Република Северна Македония през вчерашния ден даде зелена светлина на държавното управление да одобри тъй наречените " френско предложение ". Решението мина с гласовете на ръководещия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от ръководството и опозицията. Именно по тази процедура, откакто Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде утвърдена преговорната рамка на Северна Македония с Европейски Съюз.

На процедура обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на договаряния на Скопие с Брюксел. Това ще стане, едвам когато управляващите в Скопие трансформират Конституцията си и впишат българите наедно с останалите народности детайли.

В хода на бъдещите договаряния Европейската комисия ще следи дали се съблюдават въпросите на добросъседство, а България когато и да е ще може да наложи несъгласие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР