Външните министерства на Република България и Република Македония активизират сътрудничеството

...
Външните министерства на Република България и Република Македония активизират сътрудничеството
Коментари Харесай

Вижте споразуменията, които подписват българското и македонското правителство в Струмица

Външните министерства на Република България и Република Македония засилват съдействието си


Заместник министър – ръководителят по правосъдната промяна и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха през днешния ден в Струмица Платформа за активизиране на съдействието сред външнополитическите ведомства на двете страни.

Подписването на Платформата е удостоверение на взаимното предпочитание на двете страни за активизиране и задълбочаване на развиването на добросъседските връзки и подсилване на съдействието в областите от съвместен интерес. В нея се плануват постоянни съвещания на ниво министерства на външните работи и дипломатически представителства. Една от задачите на документа е да се основат работещи механизми по прегледа и осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Двете външни министерства ще работят и за синхронизиране на положителни послания и превъзмогване на отрицателните публични настройки.

Българската страна препотвърждава готовността си да оказва поддръжка на Република Македония в нейната стратегическа цел за участие в Европейския съюз. България ще споделя своята експертиза и опит в региона на европейската интеграция, в това число посредством изпращане на специалисти, образуване на взаимни семинари и образования. Двете ведомства ще работят интензивно и по свързаността на двете страни в целия й набор.

Платформата планува и взаимни дейности за справяне с новите провокации пред сигурността в стопански, обществен и политически проект. Двете страни ще задълбочат съдействието си в региона на визовата политика, граничния надзор и миграцията. Министерствата на външните работи ще поставят старания за стимулиране на обществената дипломация във всичките й измерения, в това число посредством взаимни планове и присъединяване на дипломати и чиновници в курсове, семинари и образования.

Ще се понижат цените на роуминга сред България и Македония


Ще се понижат цените на роуминга сред България и Македония. Това стана допустимо след подписания през днешния ден Меморандум за съгласие сред Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България и Министерството на осведомителното общество и администрацията на Република Македония за понижаване на интернационалните цени за роуминг и телекомуникационни услуги. Споразумението бе подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски сътрудник Дамян Манчевски в наличието на министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев.

Документът планува страните да насърчат мобилните оператори за постигането на съответни съглашения между тях, които да доведат до трайното понижаване на интернационалните цени на роуминг услугите.

Цените на мобилните диалози сред България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута и към 25 лева на мегабайт. Подписването на тази междуправителствена конвенция е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно обръщение, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна значимост за приобщаването им към Европейски Съюз, съобщи министър Московски. Това ще стимулира телеком операторите да сключат съглашения за действително понижение на цените за диалози в роуминг и за прилагане на интернет, добави той.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е измежду целите на българското държавно управление и на българския еврокомисар Мария Габриел. Предстои спор на европейско равнище за отпадане на високите цени за роуминг, само че България е първата страна, която направи действителна крачка в тази посока. Това са единствено част от ограниченията за възстановяване на свързаността на всички нива в района, което директно ще се отрази на контактите сред жителите и компаниите.

Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото съглашение и с Република Сърбия.

Резюме на Споразумението сред Република България и Република Македония за съдействие в региона на отбраната при бедствия


Първият план на съглашението е от 2001 година През годините е в съгласие и обновено няколкократно. Финализирано е през 2010 година и е получен мандат за подписването му от министъра на вътрешните работи. Поради чести структурни и лични промени в системата за отбрана на популацията и в двете страни, досега Споразумението не е подписано.

Компетентните органи по Споразумението са: за Република България – Министерство на вътрешните работи и за Република Македония – Дирекция за отбрана и избавяне (към Министерски съвет).

Съгласно съглашението, съдействието сред двете страни ще се реализира под формата на: оказване на доброволна помощ и даване на информация при положение на злополучие или опасност от такова; продан на техническа и правна документи, методологична и друга литература, видео и снимков материал по отношение на предварителната защита и реагирането при бедствия; доставяне на избавителните екипи с оборудване; осъществяване на взаимни експертни срещи, семинари, учения; продан на опит и положителни практики; продан на лектори и обучители от съответните образователни центрове; взаимно създаване и използване на планове и научни разработки в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия.

Разпоредбите на съглашението детайлно регламентират процедурите за прекосяване на граници и разпоредбите за престой на избавителни екипи на страните и тяхното съоръжение, даване на заслон и помощ за евакуирано население, потреблението на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ при положение на злополучие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и ръководството по време на избавителна интервенция, разноски, вреди и обезщетения, връзка и така нататък

По отношение на разноските, те се поемат от Страната, оказваща помощ. Страната, поискала помощ, обезпечава сигурност и безвъзмездна здравна помощ за избавителните екипи, както и логистична поддръжка за интервала на интервенцията.

Споразумението влиза в действие от датата на приемане на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за осъществяване на нужните национални процедури за влизане в действие.

България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни


България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това планува Меморандумът за съдействие сред българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели на Република Македония, който беше подписан през днешния ден сред двете организации. Събитието се организира в град Струмица в границите на първото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни.

Обменът на кадастрална информация, изключително за приграничните територии, ще помогне за осъществяването на редица стопански планове и за подобряването на поземлените връзки и в двете страни.

В документа се планува още реализирането на взаимни районни планове от общ интерес, финансирани от фондовете на Европейския съюз.

С обмяната на информация се основават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Република Македония, което ще има позитивен резултат върху дейностите в региона на геодезията, картографията, кадастъра и геопространствените данни в границите на европейската общественост.

Меморандумът е с десетгодишен период.

Енергийното съдействие сред България и Македония способства за обединявания на пазарите на електрическа енергия и природен газ в Западните Балкани


В рамките на междуправителствено съвещание български и македонски енергийни компании подписаха съглашения за взаимни действия в региона на електроенергетиката и природния газ

По време на провелото се в град Струмица взаимно съвещание сред държавните управления на Република България и Република Македония бяха подписани две съглашения в енергийния бранш. От началото на 2018-та година започват взаимни търгове за систематизиране на преносни потенциали сред електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в съглашение сред българския „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД и македонския МЕПСО. Използването на обща платформа ще улесни всички търговски участници. С новите тръжни процедури търговците от македонска страна ще вземат участие взаимно с българските си сътрудници на дневните търгове, които ЕСО ще организира от името на двата оператора. Провеждането на взаимни търгове на българо-македонската граница ще докара до растеж на търгуваната електрическа енергия в района и ще увеличи ликвидността на националните енергийни тържища. Общите тръжни процедури са наложителна мярка за обединяване на енергийните тържища на Западните Балкани и в Югоизточна Европа.

Българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД и Акционерното сдружение за осъществяване на енергийни действия Македонски енергийни запаси „ МЕР АД Скопие “ подписаха съглашение за осъществяване на предпроектно изследване за създаване на нова газова междусистемна връзка. С документа се извършва подписаният меморандум сред Министерствата на енергетиката на България и Министерството на стопанската система на Македония от 1-ви август тази година за съдействие в региона на природния газ. Страната ни обезпечава благонадежден транспорт на съветски природен газ за Македония по газопровода Дупница-Скопие в продължение на 20 години. Предвиденото предпроектно изследване ще оцени съществуващата нужната нова инфраструктура на територията на двете страни. При изследването на направления за създаване на нова междусистемна газова връзка България-Македония ще бъде взето поради развиването на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “.

Министерство на туризма на България и Министерство на стопанската система на Македония подписаха протокол за съдействие


Министерство на туризма на Република България и Министерство на стопанската система на Република Македония подписаха протокол за съдействие. Документът беше парафиран от министъра на туризма Николина Ангелкова и Кире Наумов, заместник-министър на стопанската система. Церемонията по сключване се състоя след взаимното държавно съвещание сред България и Македония.

Двете страни се договориха да предизвикват укрепването на съдействието в региона на туризма и да работят за възстановяване на туристическия поток между тях. Споразумението планува още да се предизвикват участията в туристически панаири, както и в други туристически събития. Страните ще координират разпространяването на туристически издания и рекламни материали. Предвижда се България и Македония да си оказват взаимна поддръжка при участия в конференции, семинари, заседания, изложения и други мероприятия. По силата на протокола се възнамерява страните да предизвикват създаването на взаимни туристически артикули, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги популяризират и пласират взаимно. В документа се показва, че страните ще поддържат организирането на турове за специалисти и медийни представители, профилирани в региона на туризма, от трети страни, както и да си сътрудничат в границите на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации.

Македония е измежду водещите туристически пазари за България. През интервала януари-септември 2017 година у нас са пътували повече от 413 хиляди македонски жители, като се регистрира 5,8% растеж по отношение на същия интервал на 2016 година Така Македония заема шесто място във връзка с генериращите туристи за България пазари. През предходната година в България от прилежащата страна са пристигнали над 527 хиляди посетители, при което се следи повишаване от 11,4 на 100 спрямо година по-рано. Традиционно македонските туристи идват у нас, с цел да посетят черноморските курорти, само че също по този начин има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово.

Българите също пътуват интензивно към Македония. За интервала от януари до септември 2017 година повече от 319 хиляди българи са посетили прилежащата страна, което е растеж от 10,7%. През цялата 2016 година пътуванията са над 360 хиляди и се отбелязва повишаване от 14 на 100. Така Македония се подрежда на 5-о място измежду желаните дестинации за пътувания на българите зад граница.

Българската организация за вложения и Инвест Македония подписаха Меморандум за съдействие


Меморандум за съдействие сред Българската организация за вложения /БАИ/ и Инвест Македония бе подписан по време на взаимното съвещание на държавните управления на Република България и на Република Македония в гр. Струмица.

Меморандумът ще бъде значим механизъм за стимулиране и поддръжка на бизнеса сред Република България и Република Македония и ще обезпечи основа за насърчаване на тесни търговски връзки и за увеличение на размера на двустранните вложения. Сътрудничество сред БАИ и Инвест Македония ще обезпечи взаимна осведомителна поддръжка при реализирането на разнообразни типове действия в България и Македония, които предизвикват взаимното привличане на вложения, като бизнес конгреси, изложения и панаири. Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на вложения, в това число информация за евентуални бизнес сътрудници /фирми от България и Македония/, обществени статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни изследвания, както и информация за държавните регулаторни ограничения.

Българската и македонската страна ще работят взаимно за развиването на устойчивата стопанска система и ще си сътрудничат при положение на планове и стратегии, свързани с публично-частно партньорство, което може да бъде от изгода и за двете страни. Ще бъде обменяна и информация по отношение на активността на работодателските организации и синдикатите, както и ще бъдат създавани партньорства за евентуално приложение в взаимни планове като INTERREG Europe и други.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР