Валутата на Афганистан е паднала до рекордно ниска стойност след

...
Валутата на Афганистан е паднала до рекордно ниска стойност след
Коментари Харесай

Афганистанската валута падна до рекордни низини

Валутата на Афганистан е паднала до рекордно ниска стойност откакто бойци на талибаните поеха контрола върху столицата Кабул, а председателят на централната банка - " Да Афганистан банк " - напусна страната.

Афганистанската парична единица - афган - е паднала на 17 август до 83.5013 за един щ. $ - четвърти следващ ден на намаляване, сочат данни, събрани от организация " Блумбърг ".  " Да Афганистан банк " е успявала да стабилизира валутните съмнения до предишния четвъртък (12 август), пояснил в " Туитър " нейният гуверньор Аджмал Ахмади. Ден по-късно, на 13 август, станало ясно, че няма да има повече доларови колета и централните банкери били принудени да дават по-малко валута на пазарите, което засилило суматохата, написал още Ахмади.

" Афганът падна от постоянните 81 до съвсем 100 и по-късно до 86 за един $ ", съобщил банкерът. Той допълнил, че на 14 август е провел заседания, с цел да убеди банките и паричните дилъри да се успокоят. А по-късно е напуснал страната.

Първите афгани са въведени през 1925-а, заменяйки афганистанската рупия, която е в обращение от 1891-а, и първоначално са съдържали 9 грама сребро. Първите афгански банкноти са пуснати през 1935-а, а рупията е в приложимост до 1978-а. 

Курсът на афгана варира внезапно според от политическата конюнктура. През 1973-а той се обменя по курс 67 афгани за един щ. $, а през 1992-а курсът е 16 хиляди афгани за един $. След нахлуването на Съединени американски щати в Афганистан през 2001-а паричната единица внезапно се дестабилизира. Тя се търгува при курс 73 хиляди афгани за един $ към септември 2001-а, нараства до 23 хиляди след рухването на Кабул през ноември 2001-а и пада до 36 хиляди за един $ през януари 2002-а, на пазара циркулират седем разнообразни разновидности на валутата, а броят на банкнотите доближава тирилиони. Към април 2002-а афганът се обменя при курс 6400 за $, а през септември 2002-а - при 52 хиляди за един $. 

През 2002-а афганите са стандартизирани и получават код AFN, а банкнотите са отпечатани в Германия. Новата валута е оповестена от президента Хамид Карзай на 4 септември 2002-а и се вкарва на пазара на 8 октомври същата година. Реформата е призната добре от обществеността като знак за сигурност. " Да Афганистан банк " приема режим на плаващ валутен курс, който да се дефинира от пазарните сили. Новите пари са оценени на 43 афгани за един щ. $. Към 2009-а курсът е 45 афгани за един $. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР