Валтер Гропиус, архитект(1883 – 1964)Произход: Германия, богато семействоОбразование: 4 семестъра

...
Валтер Гропиус, архитект(1883 – 1964)Произход: Германия, богато семействоОбразование: 4 семестъра
Коментари Харесай

Валтер Гропиус - жилавата стара птица на Баухаус

Валтер Гропиус, проектант
(1883 – 1964)

Произход: Германия, богато семейство

Образование: 4 семестъра архитектура в Мюнхен и Берлин, 2 години стаж в известна архитектурна компания

Постижения: Основател на школата „ Баухаус “, теоретик на архитектурата

Признание: Един от пионерите на модернистичната архитектура

Валтер Гропиус е немски проектант, създател на школата „ Баухаус “. „ Баухаус “ е доста повече от концепцията да се съберат и учат дружно архитекти и дизайнери, това е един от най-значимите европейски интелектуални планове, които през 20 век оставят мощни отблясъци освен в мозъка, само че и по лицето на света. А Гропиус е пророкът на този план.

Философията, която ражда „ Баухаус “, е, че формата би трябвало да следва функционалността. Къщата би трябвало да е хармонична с околната среда - светла, просторна и отзивчива, да носи наслада и успокоение, да е „ лесна за живеене “. Материалите би трябвало да са естествени, евтини, красиви и да се комбинират елементарно. Но архитектурата е единствено част от огромната концепция. Мебелите би трябвало да са комфортни, само че леки, ефирни и красиви, да внасят цвят и да притъпяват чувството за тежестта на материята. Тъкани и форми, тапети и картини, статуи, релефи и бои – всичко би трябвало да е в естетика с природата и душата, да подкрепя живота. А да пуснеш природата в къщата е толкоз значимо, едвам впишеш къщата в природата.

Говорим за „ тотална архитектура “, за нея би трябвало дружно да работят архитекти, дизайнери, художници, занаятчии, озеленители. И какво по-умно от това да се образоват те на едно място, да разменят хрумвания и въздействия, да се допълват и подкрепят.

Валтер Гропиус, колкото и огромен проектант да е, не може доста да рисува, в действителност е най-хубав като диригент на събитията и концепциите. И неслучайно кани за преподаватели хора като Паул Клее и Василий Кандински, Ханес Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, Ласло Наги и Херберт Байер.

Аз персонално не одобрявам изключително „ Баухаус “. Да, обособени неща са страхотни. Да не приказваме за нереалната живопис на Кандински, която там намира лицето си. Или за фантастичните визии на Клее. Сред изумителните творения на школата е и нещо сякаш по този начин утилитарно като фабриката за обувки „ Фагус “ , дело на Гропиус - Майер. Това е първото създание на модерната индустриална архитектура, с което „ Баухаус “ се прочува. „ Фагус “ е насочена към запазване здравето на служащите – само че е по този начин красива с фасадата от метал и стъкло, по този начин функционална и елегантна с отворените вътрешни пространства, че основава чувство за нравствен център, не за център на тежък труд.

Подобен резултат има и постройката, проектирана от Гропиус за самия „ Баухаус “ в Десау . Отвъд океана пък стилът се развихря във впечатляващи небостъргачи. Върховни са и някои от дизайнерските предмети на школата – столове, лампи, бюра.

Но в това отношение отново опираме до тематиката за персоналното майсторство - същински обединен жанр „ Баухаус “ няма, има хора, които се управляват от философията на школата, както я схващат. Но нейната последна форма на крах се осъществя оттук Желязната завеса при комунизма. Да, най-ярките представители на школата са левичари и нейните правила тук бяха възприети елементарно - по тази причина още виждаме социалистическия „ Баухаус “ в безумните панелни блокове и партийните здания с потресаваща грозотия и псевдо-функционалност. Това ме кара да съм внимателен, щом се спомене „ Баухаус “.

Но нямам срещу споменаването на самия Валтер Гропиус. Той е огромен занаятчия и не е стегнатият немски бастун, за който някои го считат.

Гропиус е роден през 1883 в Берлин, в богато и артистично семейство. Учи архитектура в Мюнхен и Берлин, само че получава завещание и зарязва университета. Чиракува в архитектурната школа на Петер Беренс , където се сближава с Льо Корбюзие и Лудвиг Мис ван дер Рое, след това отваря свое архитектурно и дизайнерско бюро. През Първата международна война е ранен съществено. През 1919 е шеф на Училището по приложни изкуства във Ваймар и поставя началото на „ Баухаус “, като го слива с Висшата школа по изобразително изкуство.

Гропиус кани за преподаватели надарени хора от цяла Европа, основава дух на независимост, човешка непосредственост и учене посредством наслаждение. Повечето хора там са с радикални леви хрумвания - момчетата са с дълги коси, девойките с къси поли, половите нрави са разкрепостени, практикува се окултизъм. Гропиус взе участие във всичко, има връзки със студентки и преподавателки, без значение че е женен и дава тип на сериозен, закостенял човек. Да, както споделя втората му брачна половинка Изе, той, с изключение на суетата да бъде най-хубавият проектант, има единствено още една – папийонките. Но другояче е доста интелигентен, контактен, умее да сплотява и води - и е неудържим за дамите.

През 1933 нацистите затварят „ Баухаус “, а Гропиус отива в Съединени американски щати - преподава в „ Харвард “ и Техническия университет на Масачузетс, основава своя школа и осъществя планове, които слагат „ Баухаус “ измежду най-влиятелните течения в американската архитектура.

Валтер Гропиус умира през 1969, след интервенция. Въпреки че самичък се назовава „ жилава остаряла птица “, организмът му не устоя и той отлита да образова архитектите във високите небесни селения.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР