След като пролетта най-накрая пристигне, много от нас се отправят

...
След като пролетта най-накрая пристигне, много от нас се отправят
Коментари Харесай

8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия

След като пролетта най-сетне дойде, доста от нас се насочат на открито, с цел да се насладят на по-топлото време и красивите цъфтящи цветя на сезона. И до момента в който цветята и зеленината безспорно са прелестни, те постоянно могат да провокират каскада от неприятни признаци на алергия. Сърбящите очи и запушените уши, нос и гърло се комбинират, с цел да ви накарат да се почувствате безусловно нещастни по време на разгара на пролетния сезон на алергиите.

Има някои домашни средства, които могат да смекчат някои от най-лошите резултати на алергията. Сред най-лесните от тези средства за отбрана е просто верният избор на храна.

Тук ще се потопим в питателните субстанции и храните, за които е открито, че подкрепят облекчаването на признаците на алергия, тъй че да започнете да се чувствате по-добре по-бързо.

Как стартират признаците на алергия
Когато възникне алергична реакция, характерен тригер кара тялото да има инфекциозен отговор. На собствен ред се освобождават избрани химикали (като хистамини ), с цел да се опитат да върнат тялото към хомеостаза и да ускорят изцелението. Въпреки това, тези химикали също водят до дразнещите признаци, които всички свързваме с алергиите.

Хранителни субстанции, които оказват помощ при облекчение на алергия
Въпреки че към момента се появяват проучвания в тази област, има доста доказателства, които ни насочват към някои решения, основани на храни.
„ Някои изследвания демонстрират, че потреблението на храни с високо наличие на хранителни субстанции, които успокояват имунната система и понижават възпалението, може да помогне за минимизиране на досадните признаци на алергия “

Само някои от тези хранителни субстанции включват витамин С, омега-3 мастни киселини, шепа растителни съединения и пробиотици. Всички те работят като антиоксиданти в тялото, с цел да оказват помощ за понижаване на възпалението и да поддържат имунния отговор. Нека се потопим малко по-дълбоко в доказателствата към всеки от тях:

Витамин Ц
„ Действайки като антихистамин, витамин С оказва помощ за намаление на равнищата на задействащи хистамини, свързани със признаци на алергия на горните дихателни пътища като сърбеж в очите, ушите и гърлото и запушен нос “, изяснява Бианка Тамбурело, диетолог. Проучване от 2023 година поддържа тези констатации, разкривайки, че този микроелемент може да помогне за разпределяне на мускулите на дихателните пътища за още по-голямо облекчение. Междувременно това изследване от 2013 година откри, че потреблението на витамин С е назад пропорционална на признаците на алергия.

“„ Храните с високо наличие на витамин С включват ягоди, домати, броколи, цитрусови плодове и брюкселско зеле “, прибавя Тамбурело. ”


Омега-3 мастни киселини
„ Изследванията демонстрират, че силата на омега-3 мазнините за битка с възпалението може да повлияе позитивно на признаците на алергия посредством усмиряване на имунната система “, споделя Тамбурело. Проучване от предходната година също откри, че прибавянето на омега-3 мастни киселини е обвързвано с усъвършенствано здраве на белите дробове - обещаваща изгода за тапите в гърдите, които постоянно съпътстват признаците на алергия. „ Освен това, въпреки и по-старо, това изследване от 2005 година сподели понижен риск от алергична сензитивност с увеличение на храни с омега-3 мазнини “, изяснява Тамбурело.

“Омега-3 мастни киселини могат да бъдат открити в мазни риби като сьомга, скумрия, аншоа и сардини, както и в растителни източници като орехи, семена от чиа и лен. ”


Растителни съединения
Като постоянно подценявана група от микронутриенти, растителните съединения са биоактивни молекули, които носят тежестта си в злато, когато става въпрос за изгоди за здравето, в това число облекчение на алергии. Три растителни съединения, за които е открито, че са изключително ефикасни в това отношение, включват бромелаин, кверцетин и куркумин. Бромелаинът, постоянно срещан ензим, открит в ананаса, е обвързван с антиалергична интензивност, като оказва помощ за понижаване на чувствителността към алергии. Изследванията също по този начин свързват кверцетина с усъвършенстваното облекчение на алергиите, изключително за сезонни алергии, като прашец. Кверцетинът може да се откри в храни като зеле, череши, цитрусови плодове, ябълки, чай, лук, каперси, червени боровинки и какао на прахуляк. И най-после, открито е, че дейната съставна част на куркумата – куркуминът – усъвършенства назалните признаци при алергичен ринит, както и регулирането на възпалението, като и двете са извънредно потребни при битката с алергиите.

Пробиотици
И най-после, макар че механически не са хранително вещество, пробиотиците са друго ужасно допълнение към режима за облекчение на алергии вкъщи. Пробиотиците са здравословни бактерии, които оказват помощ за увеличение на броя на популациите в микробиома на червата, група от трилиони микроорганизми, намиращи се най-вече в дебелото черво. Микробиомът играе голяма роля в цялостния имунен отговор на тялото, добър знак за тези от нас, които се борят с алергии. Всъщност обзор от 2018 година откри, че пробиотиците евентуално лекуват и предотвратяват признаци на алергия. Богатите на пробиотици храни включват кисело мляко, кефир, кисело зеле, мисо паста, комбуча, кимчи, темпе и извара.

Имайки поради тези хранителни субстанции, има толкоз доста вкусни храни, към които можем да се обърнем по време на разгара на сезона на алергиите за облекчение.

Ето осем от нашите най-хубави избори:

Пчелен мед
Когато става въпрос за сезонни алергии, локалният недопечен мед може да бъде супер ефикасен за лекуване на признаци и евентуално попречване на повторната им поява. Това е по този начин, тъй като медът е мощна противовъзпалителна храна с обилие от потребни растителни съединения. Изследванията също демонстрират, че лепкавият подсладител предлага изцяло облекчение на алергията, както и угнетяване на кашлицата. Освен това локалният мед се създава посредством пчелно събиране на нектар и пъстър прашец от растенията във вашия регион, които доста евентуално предизвикват вашите признаци. Докато нектарът е това, което главно се трансформира в мед, дребни количества пъстър прашец също могат да бъдат открити в крайния артикул, което оказва помощ да работи като тип нежна терапия на експозиция за повишение на вашата резистентност против алергични тригери. Някои алерголози обаче споделят, че би трябвало да се създадат повече проучвания, с цел да се потвърди, че локалният мед може да помогне при алергии.

Джинджифил
Джинджифилът е извънредно богат на борещия се с алергията кверцетин, който ви оказва помощ да излезете от сезонната мъгла по-бързо и по-лесно. Изследванията обаче също по този начин откриха, че джинджифилът се оправя с доста от възпалителните маркери, водещи до алергии, като мастни кафези и цитокини, като в допълнение подкрепя лекуването и предварителната защита на признаците. Тази пикантна фалшификация е звездата на доста азиатски ястия, печива, супи, яхнии и други

Сьомга
Когато става въпрос за облекчаващи алергията храни, богати на омега-3, множеството хора незабавно се сещат за сьомга – и има за какво. Тази известна розова риба е изцяло заредена с омега-3, с над 100 % от дневните ви потребности единствено в 3,5 унции. Независимо дали е на скара, печена на папилоти, поширана или пържена на тиган, няма дефицит на предписания и подправки, които красиво акцентират тази деликатна риба.

Ананас
Като един от единствените смислени хранителни източници на бромелаин, ананасът е мощен избор при битката със признаците на алергия, защото е и с високо наличие на витамин С. Този сладостен, само че стипчив плод може да се прибавя както към сладки, по този начин и към солени ястия, в това число печива, плодове салати, маринати, пържени картофи, печени тави и други

Лук
Докато доста хора постоянно не свързват лука с голям брой изгоди за здравето, този алиум е един от най-хубавите източници на кверцетин, който можете да намерите, което го прави фантастична храна за битка с алергиите. Също по този начин се случва, че лукът е една от най-универсалните съставки в кухнята, служейки като ароматна основа за множеството супи, яхнии, тестени произведения, ястия с ориз, сосове, дресинги за салати и доста други.

Куркума
Както към този момент научихме, куркумата е богата на облекчаващото алергията растително съединяване куркумин, което я прави отлично средство, когато признаците се появят. „ Куркумата е имуноподдържаща съставна част, която може да помогне за справяне със сезонните признаци на алергия посредством понижаване на възпалителния отговор на имунната система “, акцентира Тамбурело. Куркумата може да се смесва с топла вода, мед, джинджифил и лимон за най-хубавата напитка за облекчение на алергията или да се разбърква в супи, пържени картофи, дресинги, сосове и други

Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут, лимони и лайм са едни от най-известните източници на витамин С, налични за нас. Това ги прави отлични благоприятни условия за подкрепяне на понижаване на интензивността на признаците на всяко заболяване, в това число алергии. Насладете се на тези ярки плодове като подхранваща закуска или добавени към чай, печива, салати, сосове, паста или домашно подготвен сок.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР