Валери Жаблянов беше отстранен от ръководството на парламента по искане

...
Валери Жаблянов беше отстранен от ръководството на парламента по искане
Коментари Харесай

БСП сезира КС заради неправомерното отстраняване на Жаблянов


Валери Жаблянов беше отхвърлен от управлението на Народното събрание по искане на ръководещите. Сн. БГНЕС

Депутатите от парламентарната група " Българска социалистическа партия за лява България " сезираха Конституционния съд (КС) за непозволеното премахване на техния сътрудник Валери Жаблянов от поста зам-председател на Народното събрание.

" Очакваме Конституционният съд да прегледа нашето искане и да дефинира, че свалянето му е било противоконституционно. Не желаеме в Народното събрание да царува непоследователност и да се счита, че там се взимат противозаконни решения ", сподели депутатът Таско Ерменков, който внесе в петък подписите на 60 свои сътрудници в Конституционен съд.

На въпрос дали Жаблянов ще съди България в Страсбург, Ерменков отговори, че този въпрос би трябвало да се зададе към сътрудника му.

Преди малко повече от седмица депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов бе отхвърлен от поста зам.-председател на 44-ия парламент след гласоподаване. Това решение бе подкрепено с гласовете на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Срещу решението се оповестиха националните избраници от Българска социалистическа партия. От Движение за права и свободи дипломатично дефинираха гласуването като " фарс " и отхвърлиха да вземат участие.

Мотивът на ръководещите да изискат и по-късно гласоподават отстраняването на Жаблянов бе публична позиция на левицата, в която присъстваше констатация, че " Народният съд е належащо и неизбежно правораздаване ". Неин създател се оказа Жаблянов.

След скандал Българска социалистическа партия изтри изречението от позицията си, а ГЕРБ изиска оставката на Жаблянов.

Още при дебата в Народното събрание социалистите се позоваха на правилника на Народното събрание, който не планува догадка премахване поради изявление. Тогава от Българска социалистическа партия обявиха, че ще сезират Конституционен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР