Валентин Радомирски *През следващите години ще се напишат безброй статии,

...
Валентин Радомирски *През следващите години ще се напишат безброй статии,
Коментари Харесай

Валентин Радомирски: Замразяване на военните действия ще има най-рано в началото на май

Валентин Радомирски *

През идващите години ще се напишат безчет публикации, монографии и книги за събитията през март 2022 година. Ще се спори дали това е времето, през което се е родила новата ера. А тя бе оповестена при визитата в Полша на 26 март на американският президент Байдън, който съобщи, че „ светът към този момент няма да е същият, само че не поради Украйна. Въпросът е кой ще надделее – нашата народна власт или едноличната власт. “

Няколко дни преди този момент той показа констатацията, че „ ние се намираме в повратен миг в международната стопанска система, и освен в стопанската система, само че и в света като цяло. Момент, който се следи на всеки три-четири генерации. Както ми сподели един от висшите военни на среща по сигурността оня ден - 60 милиона починаха сред 1900 и 1946-а и от този момент ние установихме демократичен международен ред. Много хора умират, само че не допуснахме безпорядък. И в този момент е време за смяна. Ние вървим, нещата вървят към нов международен ред и ние би трябвало да го оглавим. Трябва да обединим останалия свободен свят в това дело. “

От тези изказвания излиза наяве, че сегашната война сред Русия и Украйна е единствено началния епизод от преформатирането на интернационалните връзки и следва установяването на нов международен ред. Историята демонстрира, че сходни интервали са смутни времена на войни и цивилен стълкновения.

Тревога в този смисъл провокира скритият смисъл в цитираните от Байдън думи на негов военачалник, че с цел да не бъде позволен безпорядък се постанова доста хора да умират. В тях прозира визията, че новият международен ред ще бъде налаган със силови средства.

Ако сложим (както го направи Байдън) войната в Украйна в скоби, може с огромна доза убеденост да се каже, че в този момент виждаме на практика неприкрита битка сред Русия и „ груповия Запад “, управителен от англосаксонското му ядро.

Тази битка протича на три плоскости:
- Идеологическа, осигуряваща информационно-пропагандното противопоставяне на врага (противника, конкурента) като лимитира поддръжката за него и усилва сплотеността на личното си население;
- Военна, включваща на този стадий очевидни военни дейности сред Русия и Украйна (подкрепяна намерено с експертиза, забележителна финансова и материално-техническа помощ, въоръжение и бойна техника, както и скрито с новите принадлежности на хибридната война);
- Финансова, енергийна, икономическа и комерсиална война.

Всичко това дава съображение да се направи извод, че още преди идването на власт на Байдън се е оформила тактика, съгласно която световното развиване със стремглаво развиващия се Китай постанова на досегашния хегемон да предприеме решителни дейности за запазването на лидерските си позиции. Т.е. по този начин както когато преди Пелопонеските войни, Спарта осъзнава, че възходът на Атина и увеличаващият се брой на нейни съдружници може да бъде спрян единствено, в случай че самата Спарта стартира война, когато още е задоволително мощна, с цел да ги победи (т.н. „ капан на Тукидид “).

Тъй като в актуалните условия директна война сред главните противостоящи си съперници ще докара до взаимно заличаване и ще бъде краят на сегашната цивилизация, в тази тактика горепосочените три плоскости се обрисуват като съществени принадлежности за последователното премахване на противниците от геополитическото съревнование. За осведомителна „ продажба “ на този метод се употребява все по-често терминът „ въздържане “.

Първата повърхност има за цел сатанизирането на Китай, Русия, Иран и КНДР, избрани като съществени съперници на груповия Запад. Трябва да се означи, че тази повърхност исторически е монопол на Запада и войната в Украйна й даде нов, сериозен подтик. На този стадий Москва губи информационно-пропагандната война. Но тази повърхност е предопределена и като идеологическа платформа, която на основата на „ алианс на демокрациите “ да обезпечи идейната основа на битката за опазване на англосаксонските „ правила “. За това загатна Байдън още в предизборната си акция през 2020. С тази цел в края на 2021 година беше проведена Вашингтонската „ Среща на върха за демокрацията “, а в края на актуалната година е планувано да се организира втора сходна среща на върха.

В последния месец демонизирането на всичко съветско бе доведено до неуместни крайности. Русофобията в западните страни и американофобията в Русия доближиха исторически максимуми и ще бъдат спънка за дипломатическо позволение на рецесията. Тревога би трябвало да провокират подхванатите както от Русия, по този начин и от груповия Запад ограничения за въвеждане на открита цензура, което е удар по един от главните стълбове на актуалната народна власт – свободата на словото. Тези дейности разсънват най-мрачните мемоари за пропагандата и цензурата на нацистите, сталинския режим и американския маккартизъм.

Втората повърхност – военната – беше през този месец по разбираеми аргументи съсредоточена върху сраженията в Украйна. Сегашните дейности са опитно поле за опциите на Русия да се опълчва с военни средства на опитите на груповия Запад за нейното „ въздържане “. Именно заради това тези дейности ще не престават досега, в който станат ясни резултатите от тях и има изясненост до каква степен са действителни качествата на двете противостоящи си страни да организират и надлежно да противодействат на „ сдържането “.

Сред най-интересните изказвания, очертаващи опциите за преустановяване на военните дейности бяха обявеното от турския външен министър на 25 март, че на договарянията сред Москва и Киев към този момент е реализирано единодушие „ по четири от шестте групи обсъждани въпроси “. В дипломацията от дълго време е известно, че последните 5-10 % при сходни договаряния са най-трудните и лишават несъразмерно повече време за намиране на взаимноприемливи взаимни отстъпки. Обнадеждаващо обаче съгласно Кийр Джайлс - специалист по Русия от британския мозъчен концерн Chatham House – е събитие, че „ и Русия, и Украйна обявиха през последната седмица на март, че се движат към действителна полемика всъщност, вместо Русия просто да сложи ултиматум ". Това контрастира с изявлението на Блинкен по същото време, че дейностите на Русия „ са в цялостен контрастност с всевъзможни съществени дипломатически старания за преустановяване на войната ". Тези контрастиращи си гледни точки демонстрират, че военните дейности в Украйна може да бъдат прекъснати относително скоро (до няколко седмици), както и да бъдат продължени още няколко месеца (до цялостно изтощение на противниците). Второто, като се има поради опита от двете международни войни, е желаната тактика на Съединени американски щати.

Особен интерес съставлява опитът на Полша да прокара тезата за въвеждането в Украйна на „ миротворчески сили “. Поставянето на този въпрос по време на срещата на върха на НАТО на 24 март в Брюксел и на срещата във Варшава на Байдън с полското управление демонстрира, че, въпреки и рисков за разгръщане на настоящия местен боен спор до въоръжено сблъскване на украинска територия на руснаците с войски на НАТО, подобен вид към този момент не може да бъде изцяло изключен.

Съобщенията, появили се на 28 март, че Съединени американски щати изпращат в Европа 6 самолета за РЕБ (радиоелектронна борба) поддържат това съмнение. Рязкото увеличение на размерите на изпращаното през последните седмици въоръжение от страните-членки на НАТО в Украйна са спомагателен знак в това отношение.

На основата на това полско предложение обаче се долавя и стремежът на Полша да си върне „ източните провинции “, отнети от нея с Ялтенските съглашения. Това би означавало, че „ разпарчетосването “ на Украйна ще се задълбочи, защото при сходна обстановка ще станат съответстващи и териториалните искания на Унгария и Румъния, които имат свои малцинства в Украйна. Това би интернационализирало спора на още по-опасни равнища. Не могат да бъдат изключени обаче дейности за увеличение на военния напън върху Русия и от други посоки, където тя има ползи и свои малцинства (Кавказ, Средна Азия). Показателно в това отношение е отправената от Нагорни Карабах през последната декада на март молба за увеличение числеността на съветските миротворци след изказванията за починали вследствие на нарушавания на миналогодишното помирение от страна на Азербайджан. Тревожни информации има и от Киргизстан и Казахстан.

Прекратяването на военните дейности в Украйна по всяка възможност ще бъде осъществено на два стадия. Първият ще бъде откакто приключат сегашните договаряния сред Киев и Москва, които посредством краткотрайно помирение на процедура ще замразят спора. Дали това ще бъде кратко- или дълготрайно „ замразен “ спор ще зависи от това до каква степен са стигнали съветските войски. Вторият стадий, в случай че изобщо бъдат основани предпоставки за него, ще оформи дълготраен мир с гаранции за него от страна на главните геополитически играчи и (в най-хубавия случай) на Организация на обединените нации. Доколко и по кое време това би станало допустимо ще зависи най-много от два фактора – по какъв начин се развива противостоянието на третата от горепосочените плоскости и от резултатите от междинните избори в Съединени американски щати през ноември т.г.

Поради може да се предвижда, че съгласно най-оптимистичната прогноза първият стадий може да бъде осъществен най-рано в края на април – началото на май т.г., а вторият не по-рано от 2023 година

Третата повърхност през март закупи темперамент на същинска война. Въведени бяха още няколко пакета наказания против Русия от страна на груповия Запад и контрасанкции от Русия, която разгласи лист с „ вражески страни “, измежду които е и нашата страна. Ударът по суверенните права на съветската Централна банка се откроява измежду западните наказания и наред с изключването от международната банкова система на главните съветски банки се чака да нанесе извънредно съществени вреди на съветската стопанска система.

На 28 март Байдън написа в Twitter: „ Руската стопанска система беше класирана като 11-та по величина стопанска система в света преди този момент нейно настъпление в Украйна. Скоро даже няма да се подреди измежду първите 20 стопански системи в света “.

Но този ход на Запада унищожи още един от „ свещените “ стълбове на актуалния капитализъм (правото на собственост) и ще накара редица други страни да подложат на съществено преосмисляне своята обязаност с доларовата система. Може да се счита, че Бретън-Уудската финансова система ще бъде значително изменена. По мое мнение Ковид-пандемията даде опция да се преценяват позитивните и негативните последици от разрушаването на веригите на доставки, заради което последните две години могат се смятат като „ генерална подготовка “ за това какво ще последва след сегашните наказания. А те безспорно ще имат надалеч по-разрушителен обсег и резултат от до момента налаганите. Очертават се съществени рецесии – продоволствена, енергийна и по-целия периметър на индустриалната сфера, които ще обиден в по-голяма или по-малка степен всички без изключение стопански системи. От своя страна това безспорно ще докара до нова бежанска рецесия от Африка, която главно ще бъде проблем на Европейски Съюз.

От историята е известно, че войните в последна сметка се печелят от тези, които могат финансово и стопански да устоят на военното задължение. Сегашната война на Русия с Украйна ще покаже до каква степен Москва точно в този аспект е подготвена да отстоява настояването си за място измежду геополитическите водачи.

Независимо от изхода й печеливши във всички случаи на тази повърхност ще бъдат Съединени американски щати, защото от една страна Русия ще бъде дълготрайно финансово и стопански изтощавана от войната и разноските по възобновяване на сегашните опустошения, а от друга, съществени финансови вреди ще понесе и Европейски Съюз (заедно с Китай те се главните търговско-икономически съперници на САЩ), който одобри на практика единомислещо внезапно увеличение на военните разноски в границите на НАТО и възнамерява основаването, въпреки и в стеснен формат, на свои лични въоръжени сили. При това на европейските страни по всяка възможност ще се наложи да отделят обилни средства за горепосочените рецесии, в т.ч и бежанската. Така че „ тестването на устойчивост “ за Русия и Европейски Съюз ще се отрази отрицателно върху цялата международна стопанска система.

Като цяло може да се твърди, че досегашният глобалистки план не реализира задачите си и емпирично ще бъдат търсени пътищата към нов международен ред, за който приказва американският президент при визитата си в Европа през този месец.

В „ огромната игра “, в случай че използваме шахматната терминология, Украйна се оказа пешка, на която Западът обещаваше, че може да стане кралица, само че съветският цар реши да блокира това развиване. В тази нова партия на играта сред Изтока и Запада в края на март бе завършен дебютът, чието начало сложи речта на Путин в Давос преди 15 години и в този момент влизаме в нейния мителшпил.

Текстът е част от разбора на Института за тактики и разбори (ИСА) за март под заглавие „ Войната в Украйна и „ огромната игра “.
Авторът Валентин Радомирски е български посланик и външнополитически специалист. Бил е консултант по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев (2005-2009) и дипломат на България в Румъния (2009-2012).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР