Валентин Драгня - син на досегашния лидер на управляващата в

...
Валентин Драгня - син на досегашния лидер на управляващата в
Коментари Харесай

Синът на Ливиу Драгня - сред топ земеделците в Румъния

Валентин Драгня - наследник на досегашния водач на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който влезе в пандиза, се оказа в топ 15 на най-големите вложители в аграрни площи в Румъния, оповестява профилираният уебсайт "Економика ".

Сайтът разгласява ранглиста на най-големите вложители по величина на обработваемите площи, за които предходната година са желани дотации, като цитира данни на Разплащателната организация за земеделието (APIA).

Осем от фирмите, които са експлоатирали предходната година най-големите аграрни площи в Румъния и за които са били търсени дотации, принадлежат на задгранични вложители. Датската компания "Инглебай " е станала третият по величина състезател на пазара, измествайки компанията "Комчерял " Васлуй на предприемача Адриан Порумбою, която изпадна в несъстоятелност. Изненадата идва от едно ново име на пазара - Валентин Драгня, синът на Ливиу Драгня, показва "Економика ".

Ливиу Драгня, считан за най-влиятелния човек в Румъния, бе наказан в понеделник дефинитивно за корупция и към този момент се намира в пандиза Рахова. Дотогава той бе водач на ръководещата партия, контролираше държавното управление посредством определени от него министър председатели и заемаше поста ръководител на долната камара на Народното събрание (третият човек в държавната йерархия).

До 2017 година Валентин Драгня бе притежател на огромна свинеферма в окръг Телеорман, откъдето е родом семейството. Той съумя да продаде всичките си свине директно преди експлоадирането на зараза от чума по свинете, писаха тогава румънски медии.

Сега се оказва, че компанията "Нутрело Груп " АД, благосъстоятелност на Валентин Драгня (80 % от акциите) и Габриел Путиняну, експлоатира 1200 хектара земи в окръг Телеорман и се подрежда на 15 място в класацията.

Драгня младши обаче е надалеч след останалите огромни вложители, които в по-голямата си част са чужденци, отбелязва уеб сайтът.

Най-големият вложител е "Агрикост " ООД - компания на капиталовия фонд от Саудитска Арабия "Ал Дахра холдинг ", който експлоатира 57 000 хектара в региона на Браила. На второ място се подрежда румънската "Интерчерял " АД на предприемача Йоан Никулае. На трето е датската "Инглебай ", следена от фамилията на милиардера с шведски генезис Ханс Раусинг, който е измежду 100-те най-богати хора в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР