Валежите, свързани с урагана Иън, който опустоши щата Флорида, са

...
Валежите, свързани с урагана Иън, който опустоши щата Флорида, са
Коментари Харесай

Валежите от урагана Иън са се увеличили с 10% заради климатичните промени

Валежите, свързани с урагана Иън, който опустоши щата Флорида, са се нараснали с минимум 10 % поради изменението на климата, съобщи Франс прес, базирайки се на експресно изследване, направено от американски учени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според президента на Съединени американски щати Джо Байдън Иън може да се окаже " най-смъртоносният вихър в историята на Флорида ".

Преди щата естествената буря вилня в Куба, където лиши живота на трима души и нанесе съществени вреди, оставяйки доста домове без ток.

" Климатичните промени не са предизвикали урагана, само че го направиха по-влажен ", споделя Майкъл Уенър от Националната лаборатория " Лорънс Бъркли ", един от експертите, взели участие в изследването.

Изследователите се основават на съпоставяне на сегашната обстановка, белязана от световно стопляне от близо 1,2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната ера, с модели на свят без сходно стопляне.

" Можем да кажем с убеденост, че преваляванията са по-обилни. Поне с 10 %, а по моя преценка даже с 14 % ", споделя Майкъл Уенър.

Според физичен закон (известен като уравнение на Клаузиус-Клапейрон), при всяко повишение на температурата с 1 градус Целзий, влажността в атмосферата се усилва със 7 %.

Резултатите от моделите, направени от американските откриватели, затова демонстрират още по-голямо нарастване на преваляванията, свързани с Иън. Това допуска по-добра " успеваемост " на урагана да трансформира тази нараснала мокрота във дъжд.

Глобалното стопляне, което покачва температурата на повърхността на океаните, също по този начин усилва влажността на атмосферата и по този метод, съгласно учените, покачва интензивността на бурите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР