Ваксините срещу COVID-19 остават недостъпни в най-бедните държави. Това заяви

...
Ваксините срещу COVID-19 остават недостъпни в най-бедните държави. Това заяви
Коментари Харесай

СЗО: Едва 0.3% от ваксините са стигнали до бедните държави

Ваксините против COVID-19 остават недостъпни в най-бедните страни. Това съобщи генералният шеф на Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус, по време на среща, отбелязваща годишнината от основаването на програмата COVAX за еднакъв достъп до препарат против новия ковид.

„ Близо 900 млн. дози ваксини са приложени в международен мащаб, само че над 81% са отишли в страните с висок или по-висок от междинния приход, до момента в който страните с ниски приходи са получили едвам 0.3% “, сподели Гебрейесус, представен от „ Ройтерс “.

Той неведнъж подлага на критика неравенството в разпространяването на ваксини и прикани по-богатите страни да споделят непотребни дози, с цел да оказват помощ в имунизацията на здравните служащи в страните с ниски приходи.

По COVAX досега са доставени 40.5 млн. дози в 118 страни. Целта е до края на 2021 година броят им да нарасне до 2 милиарда, а бедните страни изостават и с тестванията. „ Те тестват по-малко от 5% колкото страните с високи приходи, а множеството страни към момента имат проблеми с достъпа до О2 и дексаметазон “, изясни Гебрейесус.

На този декор Индия регистрира най-високия брой инфектирани за едно денонощие – над 330 хиляди души. Страната се бори с дефицита на болнични кревати, както и на медицински О2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР