Ваксини против морбили не се продават в аптечната мрежа. Те

...
Ваксини против морбили не се продават в аптечната мрежа. Те
Коментари Харесай

Свършиха ваксините против морбили във Варна! Вижте кога доставят новите

Ваксини срещу морбили не се продават в аптечната мрежа. Те са безвъзмездни и се обезпечават единствено от РЗИ Варна. Оттам ги дават на персоналните лекари или правят имунизация на място. Това разяснява за Varna24.bg ръководителят на Регионалната гилдия на Българския фармацевтичен съюз във Варна Рада Пехливанова.

Джипита от Варна потвърдиха информацията и обясниха, че в аптеките могат да бъдат открити единствено ваксини срещу грип и някои форми на противохепатитната ваксина.

От РЗИ-Варна обясниха, че заради огромния интерес към имунизирането след информацията, че към този момент има и случай на морбили във Варна, сега имунизациите са изчерпани. Очаква се обаче на 5 март да бъдат доставени нови такива.

Припомняме, че съгласно инструкции на РЗИ, единственото несъмнено средство за предотвратяване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, във връзка с ваксинопрофилактиката против морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, би трябвало да бъдат неотложно ваксинирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемиологично разпространяване на морбили на територията на нашата страна.

Всеки жител, който не е наясно със своя имунизационен статус по отношение на морбили, може да го узнае посредством проучване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) против морбили. Това може да бъде направено в значително от лабораториите във Варна. При негативен титър или предпочитание за имунизация/реимунизация, имунизацията може да бъде сложена от ОПЛ на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта би трябвало да бъде закупен авансово от аптечната мрежа посредством поръчка. Припомняме на всеки, че имунизацията е въведена след 1969г. Хората родени преди този момент могат да имат имунитет единствено, в случай че са преболедували от морбили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР