Ваксинацията в пика на Covid вълната не крие риск. Дори

...
Ваксинацията в пика на Covid вълната не крие риск. Дори
Коментари Харесай

Доц. Велизар Шиваров: Няма риск при ваксинация в пика на Covid вълната

" Ваксинацията в пика на Covid вълната не крие риск. Дори да се разболее човек към имунизацията, това няма да му утежни положението, даже може да му помогне по-леко да изкара болестта ". Това разяснява имунологът доцент Велизар Шиваров в сряда пред БНР.

Препоръката му е имунизираните преди повече от 6 месеца да си слагат към този момент бустерна доза.

" Възрастните хора не би трябвало да чакат повече от 6 месеца след втората доза, а по-младите могат да отсрочат с два-три месеца, с цел да не се редят в този момент на опашки за имунизация ", сподели той.

Доц. Шиваров акцентира, че националноотговорното държание на политиците би било да излязат и да призоват хората всеобщо да се имунизират.

" Това да има повече живи българи в България е народен приоритет. Другите страни потвърдиха с имунизацията, че остават повече живи и здрави хора. Спокойно и нашите политици могат да го заявят като народен приоритет и да призоват за това обществено и отговорно.... Сега е късмет да потвърдим каква е ориентацията на страната ни - дали ориентацията ни е като едно съвременно общество, учредено на знанието и на достиженията на науката, или да робуваме на някакви мракобесни злословия и схващания ", съобщи той.

" Тези, които считат, че не страдат, след години косвено ще го осъзнаят. Няма метод да девалвираш някаква система и тя да не ти го върне по метод, по който ти не очакваш ", уточни Шиваров.

Според имунолога би трябвало да се изчакат няколко седмици, преди да се стартира с връщането на учениците в учебно заведение.

" Ако сме съзнателни жители, би трябвало тези проби да се правят и регистрират от родителите у дома, това да бъде отговорност на родителите. Апелирам да бъдат справедливи и при положитен резултат, да оставят децата ви вкъщи, с цел да се избегне общуването им с други възпитаници ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР