Ваксинацията срещу COVID-19 върви с недобър темп по различни причини,

...
Ваксинацията срещу COVID-19 върви с недобър темп по различни причини,
Коментари Харесай

Отпушват ваксинацията с хора от следващата фаза

Ваксинацията против COVID-19 върви с недобър ритъм по разнообразни аргументи, в това число - съмнение в институциите, и по тази причина се обмисля опцията да се " отпуши " процесът с включването на хора, планувани за имунизация в идната фаза. Това съобщи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов във Враца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Здравният министър организира работно заседание с шефовете на районните здравни инспекции /РЗИ/ в областите Видин, Монтана и Враца, както и с представители на други заинтригувани районни държавни институции. Той уточни, че по данни на здравните инспекции в трите области разпространяването на инфекцията от ковид е под надзор и няма напън върху лечебните заведения в тях. Има известно повишаване на заболеваемостта във Враца, само че това не е довело до увеличение на натиска върху лечебните заведения, посочи министър Ангелов.

Костадин Ангелов означи, че темпът на имунизация в трите области също е муден, както в цялата страна. По думите му, положителната вест е, че в хладилниците няма останали количества ваксини, с изключение на дозите от последната доставка на оксфордската ваксина, които се разпределят.

" Натъкваме се на един доста противен факт във връзка с организацията . Създава се организация за имунизирането на избрана група хора и идват от тази група към 70 %. Трябва доста бързо да се намерят хора, които да се имунизират, с цел да не се изхвърлят дози от имунизацията ", сподели министърът на опазването на здравето и добави, че през последните почивни дни са имунизирани единствено 100 индивида в цялата страна.

Затова от имунизационния щаб са предложили хора - възрастни и с хронични болести, включени в четвъртата фаза на акцията, да могат да се имунизират още в този момент.

Ангелов сподели още, че шефовете на здравните инспекции в трите области са споделили, че има персонални лекари, които поучават пациентите си да не бързат с имунизирането . Според думите му, това е неясно за него като доктор, тъй като всеки изгубен живот на българин е загуба за цялата страна. Той показа, че чакането е неточност и би трябвало да имаме повече доверие в науката. До края на деня ще продължи събирането на въпроси от персоналните лекари, те ще получат отговори, които ще бъдат качени на профилираната страница за болестта. Така ще бъдат подкрепени общопрактикуващите лекари, на които им следва да се включат в всеобщата имунизация.

Здравният министър уточни в отговор на въпрос, че към този момент хората не могат да избират имунизацията, с която да се ваксинират . Самият той се е ваксинирал с тази, която е била налична в оня миг, без да може да избира. Според него, това е по този начин, тъй като сме при започване на имунизационния развой в международен мащаб. Ще пристигна ден, когато и този избор ще е вероятен, само че не би трябвало да чакаме до тогава, сподели министър Костадин Ангелов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР