Важно е да заявим честно и открито – ако българският

...
Важно е да заявим честно и открито – ако българският
Коментари Харесай

Карадайъ: Важно е да заявим открито - ако българският етнически модел е дефектирал, как продължаваме

Важно е да заявим почтено и намерено – в случай че българският етнически модел е дефектирал, с какъв модел продължаваме напред.

 

Това сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на среща " Към избори за Европейски парламент през 2024 г ".

 

Срещата е проведена с поддръжката на партия АЛДЕ и в нея вземат участие водачът на европейските либерали Илхан Кючюк, Анна Щюргх – член на комисията за правене на манифеста на АЛДЕ, доцент доктор Харалан Александров – обществен антрополог, Антоанета Асенова – член на борда на шефовете на Европейския демократичен конгрес и други

 

Модел, който не се развива, дефектира и тук към този момент идва огромният въпрос за либералите – какъв отговор ще дадем ние, либералите, за развиване на този модел за приемливост и заедност, подчерта ръководителят на Движение за права и свободи.

 

Ние, либералите, имаме ли модел за решение на етнически проблеми и спорове, ние, либералите, имаме ли изцяло осъзната идея за дейно опълчване на радикал – популисти, които постановат главно ненавист в обществата ни. Има и още въпроси, добави Карадайъ и попита има ли рецесия на толерантността, има ли материална база на толерантността в социо-културен смисъл, дава отговор ли философията на заедността на актуалните европейски политически действителности и ценностни връзки, дава отговор ли социо-културната база на толерантността и заедността на актуалната динамичност на идентичностите в глобализиращия се свят ", зададе базини въпроси Кардайъ.

 

" Живеем в смутни времена ", сподели Карадайъ и уточни параметрите на днешното време, висока инфлация, обедняване, които водят до тревога, а тва пък основава среда на радикализъм, опълчване, ненавист и търсене на виновност.

 

От историята знаем, че универсалният провинен са малцинствата, а най-големите виновници са техните водачи и представители. При всички огромни обществени разбърквания има спечелили и победени, по аксиома обаче цената се заплаща от малцинствата, сподели още той.

 

Така беше и в края на комунистическия режим в България, сподели още Карадайъ и напомни основаването на незаконна организация от Ахмед Доган през 1985 година под мотото „ Борба без оръжие “. По думите му след рухването на режима през 1989 година целият свят е очаквал междуетнически спор в България, само че е било основано Движение за права и свободи под мотото „ Не на реваншизма, да на толерантността и заедността “.

Българският етнически модел, който им за основа толерантността и заедността, стана единственият конвертируем политически артикул на България, добави той. Този модел беше нужното и наложително изискване за участието на България в НАТО и Европейски Съюз, добави още Карадайъ. България беше модел за реализиране на етнически мир на база полезности, сподели още той.

Оказва се, че след 33 години народна власт, единствено ние от Движение за права и свободи градим страна на основата на българския етнически модел, другите партии го одобряват в най-хубавия случай за даденост и играят на тънката струна на предразсъдъците на болшинството, отричайки българския етнически модел, градят връзки на опълчване, разделяне и ненавист, сподели Карадайъ. По думите му този нрав се оказва, че е по-силен от толерантността и заедността.

Глобалният ред е на кръстопът сред народна власт и властнически режими, очевидци сме на популизъм, който разчита на лъжата, опълчването, разделянето, омразата, принудата, цензурата, с цел да лимитира политическите, гражданските и човешките права и свободи. По думите му се следи възходящо отчаяние от демокрацията и все по-голямо привличане към радикалната успеваемост.

Ние ще бъдем мощна общественост, в случай че всички имаме чувството, че сме заслужено показани на основата на идентични, равни благоприятни условия, без значение от произхода си, добави Карадайъ.

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР