„Важно е България отново да влезе в ролята на водач

...
„Важно е България отново да влезе в ролята на водач
Коментари Харесай

Скопие иска пак да поведем евроинтеграцията на Западните Балкани

„ Важно е България още веднъж да влезе в ролята на лидер на европейската интеграция на Западните Балкани “, съобщи пред Клуб Z в Брюксел външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи.

Той приказва пред Комисията по външни работи в Европейския парламент.

„ Да си спомним, че преди няколко години България събра целия Европейски съюз в София поради Западните Балкани. България е значима страна в района и не би трябвало да губи тази роля. Сега е време тя да покаже водачество за европейската вероятност на района. Това е в полза на всички “, добави Османи.

Именно поради ветото на Бъгария Европейски Съюз не може да стартира междупарвителствената конференция и договарянията за участие с РСМ. Но това важи и за Албания, въпреки никой да не е налагал несъгласие против тази страна. Скопие и Тирана заксега вървят в пакет.

Пред евродепутатите Буяр Османи показа, че има чувството, че Скопие и София са доста покрай намиране на взаимно задоволително решение.

„ Както е споделил Уинстън Чърчил, Балканите създават повече история, в сравнение с могат да употребяват. Мисля, че районът има задоволително история. Имаме потребност от общо бъдеще и повече благополучие в тези непредсказуеми времена “, отговори министърът на българския евродепутат Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП).

По време на дебата Йорданов попита какво пречи нерешените проблеми сред нашите две страни, свързани с историята, правата на българите да бъдат решени в този момент, преди да стартира преговорният развой. Той подсети също, че в контракта сред София и Скопие от 2017 година се приказва за обща история. Но в това време в РСМ този термин все по-често се подменя със „ споделена история “.

„ Това, което би трябвало да създадем, е да се обединим, да се консолидира районът, с цел да създадем мощен съюз. Като обърнем взор към бъдещото, почитаме общото и споделеното минало, ще се превърнем в две доста близки страни, които ще обезпечат по-добро бъдеще и за нашите, и за вашите жители, и за района като цяло “, сподели Османи.

Тоъ не отговори на въпроса на социалистката Елена Йончева има ли политическа воля в конституцията на РСМ да бъдат записани нейните жители с българско съзнание. Клуб Z зададе същия въпрос след края на дебата.

„ РСМ е приета в света като страна, спазваща самостоятелните и груповите права на жителите. Разбира се, ние сме подготвени да имаме такова отношение към всички общности в страната, без значение от етническата им принадлежност. Такова отношение ще има и към българската общественост в РСМ “, сподели посланик номер 1 на Скопие.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР