Важни промени в три закона бяха приети на второ четене

...
Важни промени в три закона бяха приети на второ четене
Коментари Харесай

Решиха как държавата ще помага на земеделски производители и Булгаргаз ще връща надвзети пари

Важни промени в три закона бяха признати на второ четене в Народното събрание. Сериозни диспути породиха предложенията в поддръжка на българските аграрни производители. Повечето парламентарно показани партии имаха свои хрумвания в какво да се показва тя, както и във връзка с глобите, в случай че комерсиалните вериги не спазят условията.

Промените в Закона за изключителното състояние пък плануват, че ще се постанова имуществена глоба от 15 000 до 25 000 лева на магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни артикули, където търговията се прави от името и за сметка на едно лице в постройка, която съставлява сложен обект, които не оферират артикули на български производители.
При наново нарушаване глобата става от 30 000 до 50 000 лв.. Санкциите за наново нарушаване ще се постановат, в случай че то е в границите на три месеца от влизането в действие на наказателното разпореждане за първото нарушаване. В текстовете е записано, че актът за определяне ще се сформира от БАБХ.
Става въпрос за нарушаване, осъществено в тримесечен период от влизане в действие на наказателното разпореждане, с което е наложено наказване за същото по тип нарушаване в същия търговски обект.
Промените плануват още, че кабинетът може да вкарва краткотрайна възбрана за импорт на храни от трети страни, които не са член на Европейски Съюз при съблюдаване на всички интернационалните контракти, по които България е страна.
Народното събрание отхвърли предлагането на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, което тя направи от името на премиера Бойко Борисов, а точно държавното управление да обезпечи изкупуване на нереаилизирана продукция вследствие на рецесията. Депутатите отхвърлиха предложение на Вътрешна македонска революционна организация за удвояване на санкциите.
Предложения
По време на разискванията Александър Сабанов от Вътрешна македонска революционна организация предложи промени да се усилят санкциите , защото това било единственото нещо, което карало хората да съблюдават разпоредбите. Той предложи, който наруши закона да подложени глоба от 30 000 до 50 000лв., а при наново нарушаване от 60 000 до 100 000лв., за всеки обект. 100 000 лева да бъде санкцията и за трето и всяко последващо нарушение.
От Българска социалистическа партия пък излязоха с предложениe да се разпише, че суровината е създадена в България . Социалистите предложиха и проценти на първични материали, които да са от българско произвеждане, като образец 75% от спиртните питиета да бъдат български. Социалистите настояват, че това било в съгласие с българските производители и те можели да се оправят. Парите от глобите пък да постъпят във фонд " Земеделие " и да служат за подкрепяне на българските земеделци.
Социалистите желаеха квоти за български храни в комерсиалните вериги - най-малко 51 на 100 от плодовете и зеленчуците да са български, както и 70 на 100 от млякото и млечните артикули и вино, 20 на то месо, а 50 на 100 пилешко.
Лидерът на Българска социалистическа партия
Критики
Същевременно, комерсиалните вериги упрекнаха министър Танева в лобиране за близки компании. „ Нашата съществена отговорност е да пазиме ползите на милионите български консуматори, които чакат от нас богат избор от безвредни висококачествени храни на преференциални цени – министър Десислава Танева да им изясни (на потребителите) от кои обичани свои артикули би трябвало да се лишат, с цел да сложим на рафтовете по разпореждане с постановлението други - на близки до нея кръгове “, приканват Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, „ Аванти “ и „ Фантастико “ в общо изказване посредством Сдружението за съвременна търговия (СМТ).
Компаниите дефинират признатото през вчерашния ден разпореждане като неработещо, а държанието на Танева по тематиката като деструктивно. Те позволяват, че при приемането на документа от страна на Министерския съвет земеделския министър е подвела своите сътрудници в държавното управление по отношение на неговото съответно наличие.
Закон за енергетиката
Общественият снабдител на природен газ " Булгаргаз " ще възвръща суми по контракти за доставката му, подписани с крайни доставчици и на лица, на които е публикуван лиценз за произвеждане и транспорт на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 година, както и на такива с публикуван лиценз сред 5 август 2019 година и 31 декември 2019 година
" Булгаргаз " би трябвало да откри решение по какъв начин да върне надвзетите 45 млн. лв. на бизнеса , които те са платили на свободния пазар за природен газ. Това взеха решение народните представители, откакто одобриха на второ четене измененията в Закона за енергетиката.
Те се постановиха, откакто " Газпром " се съгласи да върне 150 млн. лева, които са надвзети от предплатени заплащания. Именно част от тази сума са 45-те млн. на промишлеността. А като причина това да не се случи досега беше посочен законът, съгласно който в случай че това се случи, ще има несъгласие с Европейското законодателство и сме застрашени от наказания.
Промените бяха наложени и поради подписаното сред съветската компания " Газпром Експорт " и " Булгаргаз " ЕАД допълнение от 2 март 2020 година към контракта от 15 ноември 2012 година за доставка на природен газ. Допълнението докара до понижаване на цената на природния газ с над 40 % от 5 август 2019 година Поради това " Булгаргаз " би трябвало да възвърне надвзетите суми на клиентите си.
На комисия депутатите от другите парламентарни групи бяха съвсем единомислещи.
Промените плануват опция КЕВР да приема решения за одобряване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година
Комисията, в сходство с смяната на цената, по която публичният снабдител продава природен газ, променя цените, по които крайните доставчици продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.
Както и с индустриалните си клиенти за периода до 31 декември 2019 година. 14 дни след сключване на съглашението газовият публичен снабдител възвръща парите. В едномесечен период след превеждане на сумите газоразпределителните сдружения и топлофикациите пресмятат какво има да връщат на крайните си клиенти, най-много семейства.
Сумите се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за семействата на газ, както и за тези на парно, само че в случай че имат едномесечен доклад. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от идната до изчерпването й. Колко е приспаднато от сметката се записва в обособен ред.
За клиентите на парно, които са на годишен действителен доклад, приспадането на парите ще е от изравнителната сметка. Спорът на първо четене, както и дебатът в този момент беше, че параграф 4 на измененията в закона, изключва от връщането на парите за бизнеса, който е сключил контракт по свободно контрактувани цени, както и борсовите покупко-продажби. Тъй като свободният пазар на газа работи от 1 януари, 2020 година, това не разрешава компаниите да си получат надплатените суми от началото на годината до 31 март, които са към 45 млн. лв..
Мнения
По думите на ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов " Булгаргаз " към този момент е дал на КЕВР плановете си за минал интервал и към този момент са почнали изчисленията какъв брой пари да бъдат върнати на крайните клиенти.
" Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5 август, да излезе с ценовите решения на база настояването на " Булгаргаз ", които е дал на КЕВР ", посочи Николов и добави, че по този начин " Булгаргаз " ще знае на кого какъв брой да връща
Валентин Николов посочи, че първо ще се връща надвзетото на сдруженията с контролирани цени - газоразпределителни сдружения и топлофикациите - до 31 март 2020 година, а на второ място ще са тези компании, които като клиенти са получили синьото гориво до 31 декември 2019-а година.
" Всеки един клиент би трябвало да бъде прочут какви пари има да получава от съответното сдружение. След това с първата сметка би трябвало да завърши прихващането на парите. Ако това не е задоволително - с всяка последваща сметка ще се прихваща още, до момента в който завърши съответното компенсиране ", уточни Николов.
Пари на ръка ще се дават единствено на тези клиенти, които към този момент не са клиенти на Топлофикация, само че са употребили парно в по-ранен интервал.
Според ръководителя на парламентарната енергийна комисия след два месеца към този момент всеки би трябвало да знае каква сума ще му бъде възобновена. Той посочи, че поради отговорностите, които Топлофикация София има към " Булгаргаз ", има два разновидността - или " Булгаргаз " да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми.
" Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, тъй като от една страна няма да получи пари, а би трябвало да връща на клиентите си пари. Второ - тъй като Топлофикация е надвзела на своите клиенти поради топлата зима ", приключи Николов, представен от БНР.
Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия уточни, че по негови сметки се падат по към 10 лева месечно да бъдат върнати на домакинство. По думите му, приоритет би трябвало да е 150-те милиона лева /които би трябвало да възвърне съветската компания/ да бъдат ориентирани по-скоро към построяването на газопреносни мрежи и разширение на потенциала на няколко газохранилища у нас. Благородно е да върнем на всеки консуматор, само че като държавници, парламент, можеше да помислим по-прецизно и да разтеглим този обсег, акцентира Костадинов. Той чака да бъдат заведени и много каузи.
Знам, че ще има ощетени субекти, тъй като не са търгували с " Булгаргаз " през този интервал, а се търсили други други възможности, само че това са вероятните обезщетения за крайните консуматори, изясни ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов. За " Топлофикация " -София той уточни, че на сдружението би трябвало да бъдат възобновени почти към 40 млн. лева, което значи, че на клиент се пада да получи приблизително по 60-70 лв..
Закон за защитата
Депутатите усилиха пределната възраст за постъпване на военна работа. Това става с измененията в Закона за защитата и въоръжените сили. Главната цел на измененията е по-нататъшно понижаване на дефицита на военнослужещи в армията. Според измененията приемане на военна работа към този момент може да стане и за 40-годишните за всички категории военнослужещи.
Предлага се и увеличение с три години на пределната възраст за военна работа за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация, и военнослужещите неупражнили правото си на пенсия - с пет години.
Това значи представителите на висшето управление на армията да могат да останат на изпълняваната досега служба още 3 или 5 години, без значение, че са достигнали пенсионната съгласно закона служба.
Предлага се също по този начин основаване на законова опция за увеличение на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, само че са нужни на въоръжените сили. Това ще става по решение на министъра на защитата след предложение по команден ред.
В законопроекта е заложено въвеждане на период от една година за престояване на служба за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание " полковник " ( " капитан І сан " ), които са заемали служба повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на препоръчаната им равна или по-висока служба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР