Въглеродният диоксид се натрупва в атмосферата по-бързо, отколкото е необходимо,

...
Въглеродният диоксид се натрупва в атмосферата по-бързо, отколкото е необходимо,
Коментари Харесай

Научен доклад: Въглеродният диоксид се натрупва в атмосферата по-бързо от очакваното

Въглеродният диоксид се натрупва в атмосферата по-бързо, в сравнение с е належащо, с цел да се ограничи растежът на световните температури до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Това съобщи английската Метеорологична работа, представена от Прес асосиейшън/ДПА.

Тази граница от 1,5 градуса по Целзий е основна цел на Парижкото съглашение, подписано през 2015 година, макар че продължаващите от този момент излъчвания вършат постигането ѝ все по-трудно.

Метеорологичната работа предвижда, че през май равнищата на въглероден диоксид ще доближат своя връх от 426,6 частици на милион (ppm), което е максимумът през последните 2 милиона години.

Нивата на въглероден диоксид се трансформират през другите сезони, като растенията в северното полукълбо всмукват газа по време на растежа си напролет, а през есента окапалите листа освобождават въглеродния диоксид назад в атмосферата.

От Метеорологичната работа обявиха, че без растенията и океаните, които всмукват въглеродния диоксид, нарастването на атмосферните равнища би било съвсем два пъти по-голямо.

Ел Ниньо, който в многогодишни цикли води до по-високи температури на морската повърхнина и на атмосферата, е понижил способността на океана да всмуква толкоз въглероден диоксид, колкото нормално, което способства за повишението на концентрацията му в атмосферата.

Ричард Бетс, който е създател на прогнозата на Метеорологичната работа на Англия, съобщи: „ Очакваното тазгодишно нарастване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е доста над трите сюжета, съвместими с лимита от 1,5 градуса по Целзий, посочени в отчета на Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC) “.

„ Дори когато компенсираме краткотрайните резултати на Ел Ниньо, откриваме, че провокираните от индивида излъчвания въпреки всичко ще доведат до повишение на въглеродния диоксид през 2024 година, което ще бъде на безспорната граница на спазването на условията за 1,5 градуса по Целзий “, добави Бетс.

Повишаването на въглеродния диоксид в атмосферата се дължи напълно на хората, които изгарят изкопаеми горива, създават цимент и изсичат горите, които другояче биха го абсорбирали.

Обсерватория в Мауна Лоа на Хаваите мери равнищата на атмосферния въглероден диоксид от 1958 г.  и наблюдава рестриктивните мерки в натрупването му, които съответстват с намаляването на човешките излъчвания, като да вземем за пример световната пандемия през 2020 година

Бетс сподели: „ През последните шест десетилетия повишаването на атмосферния въглероден диоксид се е ускорило. Ако желаеме световното стопляне да остане под 1,5 градуса по Целзий, скоростта на струпване на въглероден диоксид в атмосферата ще би трябвало да се забави доста през идващите години и да спре изцяло преди средата на века. Прогнозата за 2024 година обаче не демонстрира такова закъснение “.

Настоящото равнище на стопляне се прави оценка на към 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, оповестиха от Метеорологичната работа на Англия.

Преминаването на границата от 1,5 градуса по Целзий ще се случи, откакто тя стане междинна за интервал от към 20 години, тъй че единствено една обособена година над тази стойност няма да значи, че Парижкото съглашение не е изпълнило задачата си.

Беше доказано, че предходната година е била най-горещата в историята с огромна разлика, като всеки идващ месец от юни нататък е бил най-горещият подобаващ месец.

Метеорологичната работа на Англия предвижда, че 2024 година може да бъде още по-гореща заради Ел Ниньо, който ще способства за стоплянето, породено от излъчванията на парникови газове.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР