Въглеродните влакна, наричани още черното злато на материалите и

...
Въглеродните влакна, наричани още черното злато на материалите и
Коментари Харесай

Проспериращо развитие на индустрията за въглеродни влакна в Китай

Въглеродните нишки, наричани още „ черното злато на материалите " и „ мечтания материал “ на всеки инженер, са материал за композити, който се създава от полиакрилонитрил. Това са ултра тънки нишки с висока здравина на опън, резистентност на изхабяване и резистентност на разяждане. В разговорния език този материал е именуван още и „ въглерод “ (от британската дума за въглерод). Те могат да бъдат приложени в необятен набор от области като аерокосмическо пространство, енергийно съоръжение, превоз и спортно съоръжение.

Напоследък новоприложимите браншове на въглеродните карбонови нишки са всички съвременни интелигентни енергоспестяващи артикули и услуги. Влакната вършат вятърните турбини и транспортните средства с нови енергийни източници по-леки, ракетите-носители повече енергийно ефикасни, а редица други съвременни интелигентни артикули по-издръжливи. В интерес на истината, карбонът в този момент се вижда в съвсем всяка промишленост и малко по малко навлиза и във всяко домакинство.

Въглеродните нишки са разграничени на категории дребни и огромни тегления (small-tow/large-tow). Пакет от повече от 48 000 въглеродни нишки би попаднал в категорията на огромните тегления. Карбоновите нишки с дребни тегления (small-tow) са с висока продуктивност, което все пак води до високи разноски. Големите тегления, в противен случай, са доста по-евтини, само че въпреки всичко поддържат надеждност. Следователно, те се радват на по-широко приложение на пазара.

Наскоро първият 10 000-тонен план за въглеродни нишки в Китай беше пуснат в приложимост в индустриалната база от въглеродни нишки на Sinopec Shanghai Petrochemical Co. Ltd. Качеството, състава и надеждността на продуктите са наедно с сходни задгранични продукти по функционалност. Всеки пакет има 48 000 въглеродни нишки, всеки от които е тъничък от 1/7 до 1/8 от диаметъра на човешки косъм, само че има издръжливост седем до девет пъти по-голяма от тази на стоманата. Съдържанието на въглерод доближава 95%.

Това значи, че Китай към този момент е направил значими пробиви в производството на въглеродни нишки с огромни тегления и вътрешното произвеждане на съоръжение. С развиването на високотехнологичната промишленост в Китай, карбоновите нишки към този момент навлизат във от ден на ден области на приложимост, коментира 

Според статистиката търсенето на материала в страната демонстрира извънредно бързо нарастване през последното десетилетие. Например данните демонстрират, че Китай означи търсене на въглеродни карбонови нишки от 62 000 тона през 2021 година, което е с 27,7% повече на годишна база. В допълнение към възходящото търсене в галактическата промишленост, секторът за артикули и услуги, свързани с новите енергийни източници, воден от промишлеността за вятърни турбини, се трансформира във значим мотор, задвижващ развиването на въглеродните карбонови нишки, извеждайки промишлеността до нова фаза на развиване с промишлено приложение.Това търсене ще продължи да нараства в обозримо бъдеще, като се има поради непрекъснатото модернизиране на оборудването в комерсиалната авиация и безпилотните летателни апарати в Китай.

Благодарение на разширяващия се пазар, китайската промишленост за въглеродни нишки вижда по-добра конструкция и доставя артикули, които са с по-висока продуктивност и по-ниска цена.

Например компанията за въглеродни материали „ Ганкъ “ в провинция Шанси в Северен Китай към този момент е в положение да създава всички съществени артикули от карбонови нишки, а водещият китайски производител на въглерод Zhongfu Shenying също построява цех с потенциал на произвеждане 30 000 тона.

От известно време Китай непрестанно прави нови пробиви в производството и основните технологии на въглеродните нишки и уголемява съответния индустриален потенциал с помощта на поддръжката на политиките на централните и локалните управляващи, както и напъните, положени от предприятията. Пазарният дял на създадените в страната артикули от въглеродни нишки се е покачил до 46,9% през 2021 година от 31,7% през 2019 година

Китай може да се похвали с цялостна и самостоятелна индустриална система и се радва на преимущества като супер огромен пазар, който основава богати сюжети за комерсиалното приложение на въглеродните нишки. Нейните огромни екипи за научноизследователска и развойна активност и нововъзникващи новаторски пазарни субекти също обезпечават солидна поддръжка за нововъведенията в технологиите от въглеродни карбонови нишки.

В момента към момента има огромно място за усъвършенстване в продуктивността и стабилността на създадените в Китай артикули от въглеродни нишки, макар че промишлеността в страната е направила огромни крачки в последните няколко години. Страната към момента разчита на вносни артикули, вносни първични материали и софтуерно усъвършенствани машини когато става въпрос за съоръжение от въглеродни нишки.

В бъдеще Китай ще прави повече нововъведения в основни технологии и ще направи производството си на въглеродни нишки конкурентоспособно на интернационалния пазар, тъй че да насърчи висококачественото развиване на промишлеността за произвеждане на въглеродни карбонови нишки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР