Въглехидратите са един от спорните компоненти в храната ни и

...
Въглехидратите са един от спорните компоненти в храната ни и
Коментари Харесай

Изключването на въглехидратите от диетата - за или против?

Въглехидратите са един от противоречивите съставни елементи в храната ни и към момента няма единно мнение при диетолозите дали те би трябвало да бъдат изключени или не от хранителния ни режим.

Какво в действителност съставляват въглехидратите?

Заедно с протеините и мазнините те са съществена хранителна група и дават сила на организма ни. По принцип мозъкът и мускулите ни избират въглехидратите като източник на сила, тъй като това е сила, която се доставя бързо там, където е нужна.

Изключването на въглехидрати от диетата или намаляването им води до потребление на насъбраните мазнини като енергиен източник и оттова идва и загубата на тегло. Ето за какво и много диетолози предлагат изключването или намаляването им при спазването на диета. Какви обаче са тъкмо изгодите и какви биха били минусите?

Ползи от нисковъглехидратната диета

1. Протеините резервират възприятието за задоволеност за по-дълго, в сравнение с въглехидратите;

 Нисковъглехидратна диета

2. При някои хора равнищата на холестерол и захар се подобряват;

3. Вярно, изключили сте обичаните си тестени храни, само че пък може да си хапвате масло и майонеза;

4. Ще отслабнете по-бързо;

5. Настъпването на кетоза при нисковъглехидратната диета в действителност потиска апетита.

Недостатъци на ниско въглехидратната диета

1. Въглехидрати има в доста плодове, в някои зеленчуци, както и в разнообразни зърнени храни, които не може изцяло да изключите от диетата си, а и би понижило разнообразието от храна, която поемате.

2. Пълната липса на въглехидрати може да докара до проблеми с концентрацията например;

3. При хора с ниска кръвна захар поддържането на нисковъглехидратна диета може да се окаже проблем. Посъветвайте се с доктор, преди да я прилагате;

4. При някои болести като проблеми с бъбреците да вземем за пример, наблягането на протеини и мазнини и избягването на въглехидрати не е препоръчително;

5. Загубата на мускулна маса заради липса на въглехидрати в храненията ви може да докара до понижаване на вашата устойчивост.

 Изключването на въглехидратите от диетата - за или срещу?

В последна сметка, каквото и да ядете, значимо е да спазвате мярка и да не прекалявате. Преди да стартирате каквато и да било диета, е значимо да се посъветвате с професионален диетолог, а в случай че имате заболяване - и с вашия доктор.

Изключването на въглехидратите е извънредно мъчно за доста хора, а за някои може да бъде и нездравословно. Балансираното хранене и познаването на личното ви тяло е най-важното, което може да извършите за себе си и вашето здраве.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР