В зона за изкуство или в духовна общност се очертава

...
В зона за изкуство или в духовна общност се очертава
Коментари Харесай

Познавате ли скритите богатства на столичната ул. "Самуил"?

В зона за изкуство или в духовна общественост се обрисува да се потопим, в случай че се включим в хепънинга " Европа в една софийска улица " през днешния ден, 30 септември? Мястото е улица " Самуил " – сред директните " Денкоглу " и " Солунска ". Защо тъкмо там? Ами тъй като се концентрират 4 галерии (едната ще се открие по време на събитието), къщата " Борис Христов ", живели са и живеят музиканти: Димитър Ненов – композитор, пианист, проектант, човек на науката, живял в Германия (домът му е на " Бистрица ", ъгъла със " Самуил " ), Емил Табаков – диригент, кавалджията Теодосий Спасов, пианистката Полина Антонова, композиторът Георги Арнаудов, малко по-нататък Анатоли Кръстев. Всички те са директно обвързани с Европа посредством изкуството си.

Това благосъстояние ще извади на показ плана на фондация " Въпреки ", за който от 11 до 19 ч. улицата ще затвори за коли и ще отвори за изложения, концерти, статуи на улицата и срещи с хората, формирали нейния дух.

" Това е отдавнашно наше предпочитание – постоянно сме се стремили да събираме изкуствата. Да не бъдат разграфени – всяка колегия отделена от другата, а да се основават връзки сред тях. От една страна, хората на изкуството, а от друга, тези които гледат. Да се възприема всичко като едно цяло ", споделя за концепцията на фондация " Въпреки " Стефан Джамбазов, един от уредниците. " Изкуството в другите области да става като единно духовно пространство. А на тази улица някак си се получава, освен това напълно естествено. "

 Mountains - едно от платната на Милена Матева
© Астри

Mountains - едно от платната на Милена Матева

Идеята им е не да насаждат определено място, където да се направи събитието, а противоположното – да извадят от мястото неговата същинска същина. Към самодейността ще се причислят и още галерии, от другата страна на " Солунска ", арт лаборатория " Къщата на куклите ", която ще взе участие работилница за направа на кукли. И както споделя Стефан, " Обикновено като се вършат такива събития, се цели да са доста и да са на разнообразни места. Да, но се губи центърът. А ние сме с Аристотеловия принцип – имаме център. Улица която събира разнообразни изкуства. Струва ми се, че по този начин, както сме създали програмата и цялостното присъединяване, има необикновен тип драматургия – развиване във времето. Като документалист постоянно считам, че нещата в живота ги има, просто би трябвало да ги извадиш. Тук се получава. Ние не привнасяме, а се опитваме да вадим. Надяваме се да има хора, аудитория. Не за друго – няма вход и щандове, въпросът е те да участват, това да ги предизвика и да се усетят като хора, които са част от Европа. "

На всеки час след 11 ч. ще има по нещо: музика онлайн по средата на улицата (с челистите Анатоли Кръстев и сина му Атанас), срещи с Емил Табаков и Джо Арнаудов за музиката на една от най-светлите ни персони в българската просвета Димитър Ненов; концерт на Теодосий Спасов в двора на музея " Борис Христов ". Ще оживят и ще засвирят скулптурните принадлежности на младите създатели Мартиан Табаков и Мартин Трифонов от новаторския им план " Музикални статуи ".

Сред участниците ще се включат и учениците от Националната гимнация по приложни изкуства " Св. Лука ". На този ден и най-новата изложба " Интро " е избрала публично да отвори порти. Ще го направи с последните платна на огромния занаятчия на самостоятелния графичен език - художникът Иван Газдов. В подтекста на празника на изкуствата и изложба " Астри " ще открие галерия на българката Милена Матева, която живее в Испания, в изложба " Париж " пък художникът Петър Димов ще показа сюрреалистичните си сюжети с истинска техника под заглавие " Голямото пътешестване ". А в " Контраст " към този момент е открита изложбата на италианския ваятел Нунцио Биббò. Така образно ще се получат връзките сред изкуствата, а ние всички - и фенове, и основатели, ще сме центъра на претърпяното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР